170904747142359

Чии сметки обърка Епископ Иеротей: Николай Пловдивски иска Арсений за сливенски митрополит, за да стане патриарх

Ето защо изборът на сливенски митрополит е толкова важен за Николай, който ръководи Синода

Объркани сметки на Висшия клир са в основата на касирания избор за нов сливенски митрополит, научи Флагман.бг от източник, който е добре запознат с процесите в църквата.

На 18-ти февруари Епархийският съвет към Сливенската митрополия проведе избори по сегадействащия Устав на Българската православна църква – посочи две имена на Светия синод, от които трябваше да се направи  избор на нов митрополит.

Иеротей Агатополски с най-много гласове за Сливенски митрополит

Фаворитите на 46-те членове (42-та – бел. Dox.) на Епархийския съвет бяха доскорошният викарий на Сливенската митрополия Иеротей Агатополски и епископ Михаил, викарий на Ловчанския митрополит.

Седмица по-късно, часове преди каноническия избор, Светият синод се събра извънредно и касира вота на епархията, изтъквайки, че делегатите не са правилно избрани – не трябвало да бъдат допускани миряни, а само клирци, защото се нарушавал йерархичният ред в Църквата.

Мотивите изглеждаха като изсмукани от пръстите, защото процедурата бе обявена месец преди епархийския избор и ако от Висшия клир имаха забележки за делегатите на сбора, трябваше да ги дадат по-рано, а не след проведения избор.

Проблемът явно се оказаха кандидатите, които достигнаха до т.нар. втори етап – гласуване в Светия синод.

Фаворитът Арсений, викарен епископ на пловдивския митрополит Николай, изненадващо отпадна за своеобразния балотаж.

Запознати с процесите в църквата твърдят, че от доста време Арсений е подготвян за поста, тъй като сливенският митрополит има ключов глас и при избора на нов патриарх, а е много вероятно такъв вот да се проведе съвсем скоро, предвид разклатеното здраве на Неофит.

„Светият синод е разцепен на две лобита. Едно от тях настоява следващият патриарх да е пловдивският митрополит Николай, който получава подкрепа и от руската църква. За Николай гласът на сливенския митрополит е от ключово значение, за да спечели вота“, довери наш източник, пожелал анонимност.

И Иеротей, и Михаил в никакъв случай не могат да се считат за приближени до Николай Пловдивски. Йеротей получава безспорната подкрепя на духовенството и миряните в митрополията, биографията му е безупречна, а последният скандал, който публично бе разпален от скандалния свещеник Силвестър, се оказа кьорфишек, който бе опроверган с документи.

От Светия синод по традиция са обрани в коментара си, но подчертават, че по подобен начин са действали и при избора на варненски владика през 2013 година, когато тамошните епархийски избиратели посочиха двама кандидати, но останаха съмнения, че миряните, които са били допуснати да гласуват, са наложили един явен фаворит и един абсолютен аутсайдер, за да не оставят избор на клира.

Заради това Синодът предприе кардинално решение и взе църковната демокрация на ръчно управление. Смени Синодалната наредба и реши да прескочи епархийските съвети при избора на митрополит. По този начин каноническите избори за нов сливенски митрополит ще се проведат на 12 и 13-ти март в Синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил“ в София, а там най-вероятно ще наложат името на Арсений.

Случи ли се това – може да бъдем сигурни в едно – следващият патриарх ще е Николай Пловдивски.

Междувременно стана ясно, че утре сутринта в заседателната зала към бургаския храм „Свети Атанасий“, който се намира в жк„Изгрев“, ще се проведе пресконференция, организирана от свещенството от Бургаска духовна околия в защита на своите миряни по повод изказвания на отец Евгений от град Сливен за създаването на разкол и нарушаване на църковната дисциплина.

Източник: flagman.bg

Още по темата: