170884885796490

Миряни от Сливенска епархия готвят подписки до Синода срещу касирането на избора за митрополит. Първи се отзоваха в Ахтопол

Миряни от гр. Ахтопол, Сливенска епархия излязоха с изявление до Св. Синод на БПЦ и започват подписка, с която настояват „по спешност“ да бъде преразгледано вчерашното решение за касирането на епархийския избор за Сливенски митрополит, съобщава сайтът на в-к „Десант“. Припомняме, че на 24 февруари, събота, Св. Синод на БПЦ на свое извънредно заседание касира избора за Сливенски митрополит и прие внесено от осем митрополити предложение за Синодална наредба, според което избора на епархийски митрополит в бъдеще да се извърша само от митрополитите без участието на епархийски избиратели.

Според електронното издание: „Хората са възмутени от скандалното потъпкване на Устава на Българската православна църква, по който са избрани и същите тези владици, които на 24 февруари решиха, че трябва да има нова наредба за избор на митрополит – очевидно такава, каквато на тях лично им изнася.“

Миряните искат също така Св. Синод да огласи жалбите и писмото на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който беше избран за наместник на овдовелия Сливенски престол и отговаряше за провеждането на избора.

„Вероятно това няма да е единствената подписка в защита на справедливостта и избора на сливенските епархийски избиратели“ и „очевидно за цялото общество е, че резултатът от проведения на 18 февруари избор просто не е допаднал на синодалните старци и те си правят сметката да поставят угоден за тях епископ на престола на Сливенската митрополия. Начинът, по който го правят, разклаща до основи доверието на миряните в духовните ни отци, както и изобщо устоите на Българската православна църква, която не помни в историята си подобен нечуван скандал“, коментира регионалното издание, което е на бургаската телевизия СКАТ.

Публикуваме пълния текст на изявлението на миряните от Ахтопол по повод отложения избор на митрополит на Сливенска епархия:

„Ваши Високопреосвещенства,

На 18 февруари 2024 г. се проведе епархийски митрополитски избор, на който с 26 гласа на първия тур беше избран нашият епископ Йеротей Агатополски.

В медиите изтече информацията, че на 24 февруари 2024 г. на „извънредно заседание Светият Синод е разгледал писмо на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол и въз основа на постъпилите в срок жалби, касира проведения епархийски избор на 18 февруари 2024 година, съобщава БНТ“.

Не ни е известно известно какви са доводите в „жалбите“ и „писмото“ на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, въз основа на които Светия синод касира изборите от 18.02.2024 г. Те са проведени изцяло в съгласие Устава на БПЦ (раздел II, чл. 84 – 94) и ние сме убедени, че те безспорно са едни от най-безупречно проведените епархийски избори в най-новата история на БПЦ – БП: проведени са мирно и благочестиво с участието на всичките 42 епархийски избиратели от Сливенска епархия.

Ето защо заявяваме, че Светият синод е бил подведен и е касирал изборите в грубо нарушение на Устава на БПЦ, волята на епархийските избиратели и желанията на мнозинството миряни в Сливенска епархия. Решението застрашава и каноничния ред, тъй като в раздел II, чл. 93 изрично е записано: „Овдовяла или овакантена епархия не трябва да остава повече от три месеца без канонически митрополит според църковните правила.“

Ето защо ние настояваме Светият синод официално да огласи „жалбите“ и „писмото“ на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, Намираме за необходимо също така:

Като оставаме със синовна вяра и упование в мъдростта и духовната прозорливост на Светия Синод на БПЦ, ние ще се молим на Пресветата Троица да просветли всички митрополити и те по спешност да преразгледат своето неканонично решение.

Убедени сме и вярваме, че именно изборът на епископ Йеротей Агатополски за наш митрополит, ще донесе най-доброто и за бъдещето на Сливенска епархия, и за Българската православна църква, и за преуспяването във вярата и доброчестието  на нашата Родина – България“.

Doxologia Infonews получи информация, че и от други населени места миряни готвят подписки срещу касирането на изборите. Става въпрос за Сливен, Ямбол, Тополовград, Карнобат, Айтос, Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Царево.