768x432

Защо Синодът отлага избора на нов Сливенски Митрополит?

Свещеният Синод отлага избора на нов Сливенски Митрополит, според първоначална информация на НОВА ТВ, потвърдена от Синода за Doxologia Infonews с някои уточнения.

Синодът заседава за това „легитимен“ ли е епархийският избор на нов Сливенски митрополит. По темата временният наместник на епархията – Варненският Митрополит Йоан е внесъл доклад.

Самият Митрополит Йоан съгласно видеото по време на избора присъства лично и контролира вота за нередности, а по-късно от Синода поставят „под съмнение“ епархийския избор.

След гласуване миналата неделя, избирателите определиха двама епископи, от които Синодът да избере един начело на Сливенска Митрополия – Агатополски Иеротей и Константийски Михаил.
При ново гласуване е напълно възможно да бъдат избрани други епископи, от които Синодът да избере достоен.

Вероятно това е и целта за обявяването на избора за „нелегитимен“, за да бъде „избран“ подходящият, който изобщо не можа да се класира, защото един митрополит с власт настоява за това, научи Doxologia Infonews.

Въз основа на претенциите и желанията на този митрополит с власт, близък до Русия и някои политици изведнъж Синодът прецени, че вотът е „невалиден и не е организиран по надлежния ред“.

Въпросът е как Синодът достигна до този извод и въз основа на какви данни.

В случая е редно Синодът да направи публично достояние всички данни за евентуална „невалидност“ на епархийския вот.

Защото в противен случай се остава с впечатление, че нарочно вотът се обявява за невалиден, за да може повторно да се гласува и да влезе в двойката кандидати епископ, когото гореспоменатият митрополит иска да постави в тази епархия като свой човек, която да контролира и един ден този митрополит да даде гласа си за патриаршеското му избиране.

Разбира се от Doxologia Infonews се надяваме, че митрополитите ще се вразумят и няма да се опитват да влияят на избора на бъдещ сливенски митрополит, съответно няма да се стигне до такъв сценарий.

Важно е какво искат епархийските избиратели (клирици и миряни), които ще работят и които ще бъдат подчинени на бъдещия сливенски деспот.