Svetiya Sinod (3)

Митрополити от БПЦ предлагат миряните да не участват в избора на митрополит, както е в другите поместни църкви

Няколко митрополити на БПЦ с предложение до Българския Патриарх и Свещения Синод за изменение на сегашните правила за избор на митрополит, позовавайки се на Свещените Канони и масовата практика в останалите поместни църкви – митрополитите да се избират от най-висшия орган в поместната Църква – в случая с БПЦ – Свещен Синод на Българската Православна Църква.

Долуподписаните Великотърновски Митрополит Григорий, председателстващ Синода, Старозагорски Митрополит Киприан, Западно- и Средноевропейски Митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски Митрополит Йоан, Пловдивски Митрополит Николай, Врачански Митрополит Григорий, Плевенски Митрополит Игнатий и Доростолски Митрополит Яков предлагат тези промени.

Ето какво съобщиха от Синода по въпроса:

Решение на Св. Синод за приемането на Синодална наредба относно избирането на епархийски митрополити

На своето извънредно заседание на 24.02.2024 г. Св. Синод, в пълен състав, разгледа писмено предложение, вх. № 120/24.02.2024 г., от  Великотърновски митрополит Григорий, Плевенски митрополит Игнатий, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Старозагорски митрополит Киприан, Врачански митрополит Григорий и Доростолски митрополит Яков за приемане на Синодална наредба относно избирането на епархийски митрополити в бъдеще. 

След проведено гласуване Св. Синод реши, на основание чл. 58, т. 12, във връзка с чл. 58, т. 7 и във връзка с чл. 2  от Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия приема текст на Синодална наредба относно избирането на епархийски митрополити.

„За“ приемането текста на наредбата гласуваха: Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий и Доростолски  Яков.

Против приемането на наредбата и с особено мнение гласуваха: Ловчански Гавриил, Неврокопски Серафим и Видински Даниил. 

В прикачения файл може да прочетете предложението за приемане на Синодална наредба относно избирането на епархийски митрополити. 

В действителност тези митрополити са прави. Doxologia Infonews отдавна апелира за това. Но това трябваше да бъде направено отдавна и не може да има такива промени по време на избор на нов митрополит. В случая новият Сливенски Митрополит трябва да бъде избран съгласно старите правила, независимо, че в момента се считат за „противоканонични“, а преди епархийски избор в Сливенска Митрополия за „суперканонични“.

В действителност правилата не са противоканонични, но и не са съгласно вековната традиция на Църквата и установената вече номоканонична практика в повечето поместни църкви.

От Doxologia Infonews приветстваме това желание за промени, но и не сме съгласни тези промени да стават по време на избора на нов сливенски митрополит.

В този ред на мисли, от Doxologia Infonews предлагаме и промяна в синодалното управление на Църквата по модела на Еладската Църква, който е най-добрият за една църква с национален характер – най-висш орган Йерархия, където се осъществява изборът на всички епископи (за епископски сан, административните длъжности – митрополит и патриарх) и редовен/постоянен Свещен Синод, където ще заседават не всички митрополити, а една част от тях на ротационен принцип.

В българският вариант на Йерархията е редно да вземат участие всички епископи в БПЦ – патриарх, митрополити и епископи, които да избират измежду себе си свои събратя по сан и административна длъжност.

Doxologia Infonews публикува този документ по-долу:

ВИЖТЕ ДОКУМЕНТА