2024 02 25 14 28 25

Мнение на проф. д-р Дилян Николчев относно предложението за Синодална наредба за избирането на епархийски митрополити

Няколко бележки, на пръв поглед, върху синодалното „Предложение за приемане на Синодална наредба относно избирането на епархийски митрополити., съгласно свещените Канони на вселенските и поместните събори /по акривия/“.

1. Дадените в същото предложение примери с правила от Лаодикийския и Картагенския поместен събор са ирелевантни на съдържанието им. В тях става дума за избор на епископи, в които не трябва да участва „народно сборище“. Но дори и за тях, както пише в тълкованията си Далматински епископ Никодим Милаш, „народно сборище“ не означава забрана за участие на миряните в такива избори – „означава тълпа от народ и е употребена за противопоставяне на избраната и уважавана част от народа“, „означава изобщо сбирщина от прост народ, който произвежда бунт и безредица“. „Такива сборища от народ също желаели да имат свой глас при избор на свещени лица и всеки път, кога им се паднало това, правили безредици, които неизбежно може да станат при активно участие на неразбрана тълпа.“ … правилото с това не отнима на народа законното право да участвува, в определени граници, при избора на духовни лица и особено на епископи…“. С други думи, СВ. СИНОД МАНИПУЛАТИВНО ИЗОПАЧАВА СЪДЪРЖАНИЕТО И СМИСЪЛА НА ЦИТИРАНИТЕ В ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЦЪРКОВНИ ПРАВИЛА. И в крайна сметка, ОЗНАЧАВА ЛИ, ЧЕ СВ. СИНОД НАМИРА УЧАСТНИЦИТЕ В ЕПАРХИЙСКИЯ ИЗБИРАТЕЛЕН СЪБОР ЗА ТЪЛПА ОТ НАРОД, КОЯТО ПРОИЗВЕЖДА БУНТ И БЕЗРЕДИЦА?!

2. Цитирането на руския патриарх Сергий не е никак удачно, като се има предвид самият негов избор за патриарх през 1943 г. – след среща със Сталин, след заповед на Сталин изборът да се проведе незабавно до „2 дни“, без участие на конкурент, без участие на епископат, за миряни да не говорим.

3. Когато се изготвят такива важни официални документи, необходимо е винаги да се извърши старателно справка по отношение на всяка дума. В случая документът е пълен с невярни посочки, пример – цитираният в началото на документа чл. 82, ал. 2, изр. второ от Устава на БПЦ-БП относно основанието за касиране на избора на митрополит – НЕ Е ТОЗИ ЧЛЕН, А Е ЧЛ. 89, АЛ. 2, ИЗР. ВТОРО.

4. И най-важното, с този проект за забрана за участие на миряни и клирици при избирането на митрополит се нарушава грубо устава на БПЦ, тъй като изборът им се регламентира от Устава на БПЦ-БП, а същия може да бъде отменен, допълнен, изменен единствено от Църковен събор /дори една запетайка не може да бъде променена без санкция от ЦС/. Ако има дебати и промени те трябва да се водят именно в ЦС. Не е работа на Св. Синод да взима такива решения, които откровенно нарушават и Устава, и каноните и специализирания в областта на вероизповеданията Закон за вероизповеданията.

ПС. В заключението на синодалното „Предложение“ се казва, че е време каноничните постановления, касаещи изборът на митрополити да бъдат приложени в практиката на Българската Православа Църква /защо и трите с главна буква не става ясна причината – бел. моя/ по акривия,…“. Изглежда, че Св. Синод отхвърлят св. ап. Павловото разбиране за прилагането на акривия и икономия в живота на Църквата като израз на еклезиологията, а не като правни норми. Не случайно за икономия и акривия няма канон.

Източник: facebook.com