Cats2 1

Отец Силвестър Янакиев иска да бъде низвергнат; вероятно е осъзнал, че мястото му вече не е в клира

„Бог да прости Сливенска епархия!

Избраха си в двойката епископ, замесен в изчезването на почти 1000 декара църковна земя и чиято майка е разколник. Браво!

В духовен план, щом не е катехизирал майка си, как ще просвещава цяла една епархия? (За непросветените попове и миряни, клирикът е ДЛЪЖЕН да катехизира близките си, преди да го направят свещенослужител. )

В материален план – тежко и горко на църковните земи! (Има още доста земи за … „усвояване“)

А всички, предполагам, разбирате, че вторият епископ в групата е „пълнеж“.

Ще почакам да изберат Йеротей за митрополит и ще си подам молбата за низвержение! Впрочем, това няма нищо общо с избора. Не е и под натиск от някого. Заслужавам си низвержението (причините ще ги опиша по-късно и подробно) и чаках досега, защото Дядо Йоаникий не искаше да ме пусне. Предполагам, че за еп. Йеротей ще бъде особено радостно да резюлира низвержението ми :)))))

А Епархията … Бог да я прости!“

Отец Силвестър Янакиев във Фейсбук, 18.02.2024

След многобройни публикации във Фейсбук, оплюващи кандидата за митрополит на Сливен – Агатополски Епископ Иеротей, дългогодишен викарий и довереник на Сливенския Митрополит Йоаникий, и след като в крайна сметка Епископ Иеротей стана един от претендентите за Сливенския митрополитски престол с най-голям шанс да бъде следващият митрополит, днес необузданият и скандален от край време клирик на Сливенска Митрополия отец Силвестър Янакиев публикува поредната си публикация във Фейсбук, с която погреба епархията, която го храни, пои и търпи неговото арогантно, противоканонично и крайно аморално поведение, недопустимо за духовно лице.

Нека да си припомним какво е публичното досие на Янакиев – човек, който публично изразява омразата си към своя архиерей Епископ Иеротей; който преди години организира няколко коли, за да възпрепятства интронизацията като митрополит на един друг достоен архиерей; който публично унизи, обиди и се изгаври с възрастните монаси в Троянския Монастир в опит да си направи пиар акция като голям ревнител за Христовата вяра и инквизитор на хомосексуалисти в расо; който създаваше политически партии и членуваше в политически партии, искаше да заема политически постове в пълно нарушение на Свещените Канони и устава на БПЦ; който от сутрин до вечер вместо да си върши свещеническите задължения и да катехизира обществото, той кисне във Фейсбук, сее омраза и разделения, отблъсква хората от Църквата и клира, раздава (не)морално правосъдие, изказва се като последна инстанция и съд, разсъждавайки със странен обвинителен уклон макар да не работи като прокурор; който издига в култ богоомразната и богопротивна ерес Етнофилетизъм; който е обвързан и комуникира тясно с хора от подземния свят и прочие.

Прави впечатление, че в публикацията си Янакиев намесва майката на Епископ Иеротей. Той обвинява епископа, че не е катехизирал майка си и заради това тя е „разколник“. Странно е подобно обвинение да се чуе от човек, за който е известно, че има някои проблеми в семейството си, и за когото се знае, че не е катехизирал достатъчно собственото си семейство и паство. А и в крайна сметка отец Силвестър забравя, че християнската вяра не може да бъде насаждана насила и хората да бъдат принуждавани да вярват в нещо или някого. Христос не ни учи да бъдем насилници. Ние сме тези, които каним Христос да вечеря с нас. А не Христос да нахълтва в домовете ни и да ни принуждава да се храним с него. Никой не може и дори няма право да налага религиозно изповедание на друг човек. Това противоречи на Евангелието и Църквата, както и на елементарни човешки права и свободи. Освен това, в случая, дали майката на епископа вярва, не вярва, или в какво вярва, това си е нейна работа, тя си има личен живот и само тя носи отговорност за него. Варварският подход на Силвестър сам по себе си показва какъв е неговият резултат за повече от 20 години свещеническо служение. Но нека Силвестър сам даде отчет какво е постигнал за тези години докато е бил свещеник. Има ли човек, който да е привлякъл – но не към себе си, а към Бога и Църквата. Защото отблъснатите и отвратените от поведението на г-н Силвестър Янакиев са толкова много, че имената им не биха се побрали в една журналистическа статия.

Doxologia Infonews приветства публично изявеното желание на отец Силвестър да напусне клира на Църквата тъй като наистина той предостатъчно пъти е показвал, че не е достоен да заема длъжността свещеник и да носи духовен сан.

Това е може би най-доброто нещо, което отец Силвестър ще направи за Църквата, колегите си и вярващите (настоящи и бъдещи).