Sinodalnaya Palata 2

От Синода допълниха първоначалния си текст, тъй като е била допусната „техническа грешка“

„Днес, 24.02.2024 г., събота, Св. Синод в пълен състав под председателството на Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, съгласно заповед № 91/14.11.2023 г. на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, откри извънредното си заседание. 

Св. Синод разгледа Писмо, вх. № 115/23.02.2024 г., на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, Наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол и въз основа на постъпилите в срок жалби, след като внимателно се запозна с тях реши на основание чл. 89, ал. 2 от УБПЦ – БП да касира проведения епархийски избор на 18 февруари 2024 година в град Сливен за митрополит на овдовялата Сливенска епархия“.

Това бе първоначалният текст, публикуван в събота.

След като се разбра за недоволството на вярващите и свещениците от Сливеснка Митрополия и за това, че определени митрополити са гласували и внесли предположение за създаването на „синодална наредба“, а незнаен брой са гласували касиране на избора, без да се посочва кои са гласували „За“ и кои „Против“.

Днес, след 2 дена, от Синода решиха да направят корекцията под предлог на „техническа грешка“…

Ето и какво са допълнили в горепосочения по-горе текст:

„„За“ горното решение гласуваха: Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий и Доростолски  Яков.

Против и с особено мнение гласуваха: Неврокопски Серафим и Видински Даниил. 

Канцеларията на Св. Синод поднася своите извинения във връзка с настъпила техническа грешка при публикуването на резултатите от гласуването за касирането на Епархийския избор за Сливенски митрополит, отбелязани коректно в Протокола от заседанието на Св. Синод в пълен състав. 

В случая е коректно от сайта на Патриаршията да посочват в кой ден и в колко часа са нанесли тази корекция, за да има по-голяма прозрачност.

Още по темата: