Kiprian Slovo

Στη Χριστουγεννιάτικη του Εγκύκλιο 2022, ο Μητροπολίτης Στάρας Ζαγόρας κ. Κυπριανός για μια ακόμη φορά καταδικάζει απερίφραστα τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας

BG – UA – FRENESMKRUSPL

Απόδοση ελληνιστί εκ του αγγλικού πρωτοτύπου Δρ. Βασίλειος Θ. Μεϊχανετσίδης

Σημείωση από το Doxologia Infonews: Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αποσπάσματα από την Xριστουγεννιάτικη Eγκύκλιο του Μητροπολίτη Στάρας Ζαγόρας κ. Κυπριανού για το 2022. Το μήνυμα αυτό είναι το μόνο από όλα τα μηνύματα Βούλγαρων μητροπολιτών, συμπεριλαμβανομένου και αυτού τούτου του Πατριάρχη, το οποίο καταδικάζει ξεκάθαρα, κατηγορηματικά και απερίφραστα τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, τον φόνο αθώων Ουκρανών, καθώς και την επίθεση σε αστικές υποδομές. Ο Κυπριανός χρησιμοποιεί εκφράσεις που κανείς Βούλγαρος Ιεράρχης δεν τόλμησε να χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα. Η δήλωσή του για τη ρωσική επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους ήταν επίσης κατηγορηματική και ξεκάθαρη. Τυγχάνει επίσης αξιοσημείωτο ότι ο Μητροπολίτης δεν λησμόνησε και το άλλο καυτό θέμα που κανείς άλλος Ιεράρχης δεν τόλμησε να σχολιάσει – την πανδημία του κορωνοϊού. Ο Μητροπολίτης αναφέρεται στον αγώνα των ιατρών κατά της πανδημίας αυτής.

«Ηγαπημένοι εν Κυρίω αδελφοί και αδελφές,

τέκνα της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας, 

Η μεγάλη και φωτεινή εορτή της Γεννήσεως του Χριστού αγγίζει και πάλι τις καρδιές μας! Για άλλη μια φορά το αστέρι της Βηθλεέμ ανατέλλει για να ζεστάνει και να δώσει αγαθή ελπίδα στις ψυχές μας. Το Παιδίον από τη Φάτνη της Βηθλεέμ, κρατώντας όλο τον κόσμο στη μικρή Του καρδιά, μας κοιτάζει με καλωσύνη για να νιώσουμε πλήρως τους λόγους του Αγίου Ιωάννη του Αποστόλου: «Ὁ Θεὸς ἀγάπη ἐστί» (Α’ Επιστ. Ιωάννου 4:8).

Η γέννηση του Σωτήρα του κόσμου συνιστά μια νέα εποχή στην παγκόσμια Ιστορία, την απαρχή της χριστιανικής πνευματικότητας και πολιτισμού, ένα μεγάλο θαύμα της αγάπης του Θεού, ένα σαφές σημάδι ότι «οὕτω γὰρ ἠγάπησεν ὁ Θεὸς τὸν κόσμον, ὥστε τὸν υἱὸν αὐτοῦ τὸν μονογενῆ ἔδωκεν, ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς αὐτὸν μὴ ἀπόληται, ἀλλ᾿ ἔχῃ ζωὴν αἰώνιον» (Ιωάν. 3:16).

(…)

Η πανδημία Covid-19 έφερε από κοινού ιατρούς, νοσηλευτές, προσωπικό και όλους τους εξαιρετικούς στη συνηθισμένη καθημερινότητά τους αδελφούς και αδελφές, που αθόρυβα και πιστά έδωσαν τα πάντα για να ξεπερασθεί η δοκιμασία. Η καλή θέληση μας παρακινεί να ξεχάσουμε τον εγωισμό μας και να κοιτάξουμε τον άλλον. Να συνειδητοποιήσουμε τον πόνο του, ότι είναι κομμάτι μας και είμαστε κομμάτι του, ότι είμαστε όλοι παιδιά του Θεού. Ας μην ξεχνάμε αυτή τη ζωογόνο χάρη και ας φέρουμε στις καρδιές μας καλοσύνη και αγάπη, πίστη και ελπίδα, τώρα και στο μέλλον.

Ο Ύμνος των Αγγέλων μας καλεί επίσης να έχουμε ειρήνη στη γη, μολονότι τώρα ο κόσμος βρίσκεται σε πόλεμο. Μετά την πανδημία ήλθε νέα ταλαιπωρία. Γίναμε μάρτυρες εχθροπραξιών στο έδαφος ενός κυρίαρχου κράτους, οι οποίες στοίχισαν πολλές ζωές και συνεχίζουν να το κάνουν. Η φωτιά του πολέμου δεν παύει να φέρνει πολλά δεινά στον άμαχο πληθυσμό της Ουκρανίας και να καταστρέφει υποδομές, προϊόντα δημιουργικής κάποτε εργασίας. Η παγκόσμια κοινότητα, οι τοπικές εκκλησίες και όλοι οι άνθρωποι της πίστης καταδίκασαν αυτή την αιματοχυσία με μια φωνή και ζήτησαν να παύσει το συντομότερο δυνατό. Τη νύκτα των Χριστουγέννων, ας μην ξεχνάμε τον πόνο του Ουκρανικού Λαού που υποφέρει, ας προσευχηθούμε γι’ αυτόν και για την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, καθώς και για όλες τις επί γης αντιπαραθέσεις, ώστε να επέλθει διαρκής ειρήνη, Θεία ειρήνη», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Εν κατακλείδει, ο Μητροπολίτης εύχεται σε όλους Καλά Χριστούγεννα, επευχόμενος η Αγία Εορτή να αποτελέσει παρηγοριά σε κάθε καρδιά που αναζητά δικαιοσύνη.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Μητροπολίτης Στάρας Ζαγόρας κ. Κυπριανός υπέβαλε Έκθεση Πεπραγμένων του έτ. 2022.