B9f081f30189c04b08cb256af6940c4c

Patriarhul Neofit al Bulgariei, petrecut la locul de veci de credincioși și ierarhi bulgari și ai Bisericilor surori

EN – EL – UABG

Poporul bulgar s-a despărțit sâmbătă de Patriarhul Neofit, mutat la cele veșnice în cursul zilei de miercuri. Pe lângă numeroșii credincioși veniți să-și ia rămas bun la Catedrala „Sf. Alexandru Nevsky” din Sofia, alături de trupul Întâistătătorului au vegheat Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, ierarhii Bisericii Bulgariei și ai altor Biserici surori.

Ziua de sâmbătă a început cu Liturghia oficiată la Catedrala „Sf. Alexandru Nevsky” de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare, conduși de Mitropolitul Ioan de Varna și Veliko Preslav.

Liturghia a fost urmată de slujba Înmormântării, oficiată de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, care a avut și un scurt cuvânt în Catedrala Patriarhală.

La finalul slujbelor, trupul Părintelui Patriarh Neofit a fost purtat în procesiune pe un afet de tun la Catedrala Mitropolitană „Sf. Chiriachi” (Nedelya), unde a fost înhumat, slujirea fiind prezidată de Părintele Mitropolit Ioan de Varna și și Veliko Preslav.

Patriarhul Neofit al Bulgariei și fratele său au fost atașați din copilărie de biserica ortodocșilor români din Sofia, a declarat sâmbătă reprezentantul Bisericii Ortodoxe Bulgare la București, Părintele Kiril Sinev.

Patriarhul Neofit „provenea dintr-o familie săracă și cei doi frați anul acesta amândoi au murit. Chiar fratele lui, Maistrul Dimitrov, a fost și dirijorul Catedralei Patriarhale foarte mulți ani. Amândoi au crescut la biserica ortodoxă română, au luat parte la hramurile acestei biserici și sunt legați foarte mult de Biserica română”, a explicat sâmbătă Părintele Kiril Sinev pentru Trinitas TV.

Delegația Bisericii Ortodoxe Române la funeraliile Patriarhului Neofit al Bulgariei este formată din Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei, Episcopul Vicar Patriarhal Varlaam Ploieșteanul și Ierod. Nicolae Iftimiu, consilier patriarhal și directorul Agenției de știri Basilica.

Părintele Patriarh Daniel a transmis un mesaj cu prilejul înmormântării Patriarhului Neofit. Acesta a fost citit de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei la recepția ulterioară.

La funeralii au participat și alți reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe Surori, fostul Rege Simeon al II-lea al Bulgariei – Prințul Simeon de Saxa-Coburg, Președintele Roumen Radev al Bulgariei, Premierul Nikolai Denkov, Președinta Adunării Naționale, Iliana Yotova, primarul Sofiei, Vassil Terziev, membri ai corpului diplomatic acreditați în Bulgaria.

Pe tot parcursul rugăciunilor oficiate în catedrală și al celor două zile de Doliu Național (15-16 martie 2024), credincioșii bulgari s-au perindat la sicriul patriarhului pentru a-i aduce un ultim omagiu.

Patriarhul Neofit al Bulgariei a trecut la cele veșnice miercuri, la vârsta de 78 de ani, după 11 ani de slujire în fruntea Bisericii Ortodoxe Bulgare.

Sfântul Sinod al Bisericii Bulgariei are în prezent 13 membri și este prezidat, până la alegerea noului patriarh, de Mitropolitul Ioan de Varna și Veliko Preslav.

Patriarhul Daniel: Patriarhul Neofit al Bulgariei – un păstor blând și înțelept

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis sâmbătă un mesaj la înmormântarea Preafericitului Părinte Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare.

Text integral:

Patriarhul Neofit al Bulgariei – un păstor blând și înțelept

Înaltpreasfințite Părinte Ioan,
Mitropolit de Varna și Veliki Preslav, locțiitor de Patriarh,
Preaiubiți membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare,
Stimate autorități de Stat ale Republicii Bulgare

Biserica Ortodoxă Română a primit, cu adâncă tristețe, vestea plecării din această lume a preaiubitului nostru frate în Hristos, vrednicul de pomenire Neofit, Mitropolitul Sofiei și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare.

Dăruit de Dumnezeu cu harisme deosebite pentru îndeplinirea sfintei misiuni de Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Bulgare, Preafericirea Sa a fost un urmaș vrednic al venerabililor patriarhi ai Bulgariei, a căror moștenire spirituală a continuat-o și a reînnoit-o permanent. Personalitate bine-cunoscută a lumii ortodoxe, Patriarhul Neofit a lăsat o amprentă de neșters asupra istoriei recente a Bisericii Ortodoxe din Bulgaria, pe care a păstorit-o spiritual timp de 11 ani.

Păstor blând și înțelept, Preafericirea Sa s-a remarcat de-a lungul întregii activități pastorale și misionare ca un fervent susținător al învățământului teologic, în calitate de rector al Academiei Teologice „Sf. Clement al Ohridei” din Sofia și apoi de decan al Facultăţii de Teologie din capitala bulgară. Astfel, vrednicul de pomenire Neofit a acordat o atenţie deosebită tinerilor, pe care i-a pregătit spiritual pentru a putea răspunde provocărilor lumii de azi, marcată de multiple crize morale, economice, sociale și chiar de conflicte militare. Susţinerea nemijlocită a Facultăţii de Teologie de către Patriarhul Neofit a contribuit în mod deosebit la formarea viitorilor clerici şi teologi, chemaţi să apere şi să promoveze, pe mai departe, valorile Ortodoxiei în societatea bulgară.

Credincios următor poruncii Mântuitorului Iisus Hristos, „să vă iubiţi unul pe altul, precum v-am iubit Eu” (Ioan 15, 12), Patriarhul Neofit a manifestat o dragoste frățească față de Biserica Ortodoxă Română şi poporul român. Astfel, Patriarhul Neofit a arătat o grijă părintească și pastorală cu totul specială pentru comunitatea de români ortodocși de la Sofia și, în special, pentru reprezentantul acesteia, Preacucernicul Părinte Neluțu Oprea. În plus, Preafericirea Sa a promovat, în mod concret, cooperarea și întrajutorarea fraternă ortodoxă, binecuvântând pelerinajele multor ierarhi, clerici și credincioși români la locurile sfinte ale Bulgariei, precum și participările multor membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare, în special a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Naum de Ruse, la sărbătorile de la Catedrala Patriarhală din București, cu prilejul prăznuirii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.

În aceste zile de doliu, încredinţăm pe toţi ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare, clerul şi pe întreg poporul ortodox bulgar de preţuirea şi rugăciunea noastră, cerând Preamilostivului Dumnezeu să odihnească sufletul preaiubitului nostru frate în Hristos, vrednicul de pomenire Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, în lăcașurile sfinților Lui cei bineplăcuți, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit.

Veşnica lui pomenire din neam în neam!

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române