417534153 715872534084826 7861758096698945057 N

Предстоятель ПЦУ молився під час відспівування спочилого Патріарха Болгарського Неофіта

BGEL

На офіційне запрошення Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній прибув до столиці Болгарії Софії, де у патріаршому кафедральному соборі 16 березня 2024 р. взяв участь у заходах, присвячених похованню спочилого Святійшого Патріарха Болгарського і Митрополита Софійського Неофіта. Предстоятеля супроводжує заступник голови Управління зовнішніх церковних звʼязків митрополит Білоцерківський Євстратій.

При вході до собору Предстоятеля Православної Церкви України тепло зустрів представник Священного Синоду митрополит Західно- і Середньо-Європейський Антоній та Посол України в Болгарії Оксана Ілащук.

У соборі Предстоятель ПЦУ вшанував спочилого Святійшого Патріарха Неофіта біля його гробу. Далі під час Божественної літургії Блаженнійший владика молився разом з іншими представниками Помісних Церков. Служіння очолював митрополит Варненський і Великопреславський Іоан, тимчасовий головуючий Синоду БПЦ, разом з єпархіальними архієреями Болгарської Церкви.

Чин відспівування очолив у співслужінні Синоду БПЦ Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій, а гості молилися за спокій душі новопреставленого Патріарха Неофіта.

Після завершення відспівування Предстоятель ПЦУ особисто висловив співчуття митрополиту Іоану та в його особі – повноті Болгарської Церкви, а також віддав останню шану перед гробом спочилого Першоієрарха Болгарії.

Царство Небесне і вічний спокій Святійшому Патріарху Болгарському Неофіту!

Пресслужба Київської Митрополії
Української Православної Церкви (ПЦУ)

Співчуття ієрархам, духовенству та всім вірним Болгарської Православної Церкви з приводу упокоєння Патріарха Неофіта (BGEN)

Священному Синоду та повноті
Болгарської Православної Церкви

Ваше Високопреосвященство владика митрополит
Варненський і Великопреславський Іоан,
Намісник-голова Священного Синоду Болгарської Православної Церкви;
Преосвященні владики, всечесні отці, дорогі брати і сестри!

Від імені повноти Православної Церкви України та від себе особисто висловлюю глибоке співчуття ієрархам, духовенству та всім вірним Болгарської Православної Церкви з приводу упокоєння Його Святості Патріарха Болгарського і Митрополита Софійського Неофіта. Ми підносимо свої молитви за його світлу душу, просимо у Господа прийняти блаженноспочилого Предстоятеля БПЦ у Своєму Царстві і оселити серед святих.

Глибока віра, любов до Православної Церкви і рідного болгарського народу, молитовність і багаторічна пастирська праця як священника, архієрея та Патріарха – все це залишається у вдячній пам’яті про Його Святість спочилого Патріарха Неофіта. Вірю, що нині він доєднався у вічному житті до сонму своїх великих попередників – святителів Болгарських та вірних служителів Церкви Христової.

Болгарська і Українська Церкви, як і наші братні народи, болгарський і український, мають чимало спільних сторінок історії, віддавна бувши поєднані православною вірою, церковною традицією, численними зв’язками. Як болгарський народ виборов свою свободу, зберіг свою національну і церковну ідентичність, так і наш український народ захищає свободу і своє право на життя перед обличчям агресії жорстокого ворога.

Ми вдячні усім болгарським вірним, духовенству та ієрархам, хто підносить свої молитви про перемогу правди і справедливий мир для України і від серця просимо у Господа миру і процвітання для Болгарської Православної Церкви та Болгарії.

Нехай вічною буде пам’ять спочилого Святійшого Патріарха Болгарського і Митрополита Софійського Неофіта!

З любов’ю у Христі –

Епіфаній,
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Православної Церкви України