B9f081f30189c04b08cb256af6940c4c

България изпрати Патриарх Неофит в последния му земен път

ENELRO

България се сбогува с патриарх Неофит. Негово Блаженство почина в сряда, на 78-годишна възраст, след продължително боледуване.

От 9.30 ч. в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ започна заупокойна Света литургия. Службата бе оглавена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който е временен наместник-председател на БПЦ в съслужение с митрополити, епископи, свещеници. Около 10.15 ч. пристигна Вселенският патриарх Вартоломей.

„Независимо от земната ни раздяла с него, светлината и радостта, благодстта и мира, които строяха от Негово Светейшество ще ни съпровождат и занапред. Напътствията му ще бъдат постоянен коректив на нашите мисли и действия“, каза в словото си Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Поканени бяха и представители на поместните православни църкви. Особено значимо и важно бе присъствието на Предстоятеля на Православната Църква на Украйна Киевски Митрополит Епифаний (прочетете обръщението му). Присъстваха архиереи от цяла България и от други поместни църкви, много вярващи, политици, посланици, общественици. Да почетат патриарха дойдоха също премиерът в оставка Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел, председателят на парламента Росен Желязков, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, посланиците на Украйна и Русия и други високопоставени гости.

В 11.40 ч. започна опелото, водено от Вселенския патриарх Вартоломей, заедно с представители на поместните православни църкви и архиереи на БПЦ.

„Негово Светейшество беше образ на Христос, икона на вярата. Той бе пример за добродетелен живот. Човек, който подаваше ръка на всеки, който не подмиваше нито радостта, нито болката на всеки човек, с който може да споделиш всичко“, каза Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

„Негово Светейшество беше един духовно възвисен човек. Един верен служител на Светата църква, на Светото православие и същевременно един безкрайно добър човек и това, което чуваме за него в последните дни, говори за неговото огромно милосърдие“, подчерта епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир „Успение Богородично“.

На място присъства и представител на Руската Православна Църква, но той не взе участие в опелото.

„Господ да го приеме с отворени обятия. Както е пролетта, сега нека го приеме с цветята, със сърцето му. Такъв човек беше. Обичаше да си споделяме тези неща, а и още един път ще повторя. Много му харесваше като станеше пролет и нарочно му носех по един два минзухара – такива жълтите, горските“, каза началникът на отдел „Протокол“ при Светия Синод Емил Велинов.

„В началото на 2000 година беше дошла една икона чудотворна, поставена в патриаршеската катедрала и вечернята се водеше от тогавашния митрополит русенски Неофит. Вечернята свърши. Народ вярващ се наредил до стълбите и като видя митрополит Неофит, този вярващ народ спря певците и казва сега ще пеем духовни песни. Това съм го запомнила. Толкова трогателно с неговия ангелски глас“, спомня си монахиня Юлита.

В 13.00 ч. започна литийно шествие до храм „Св. Неделя“, където патриархът бе положен за вечни времена. Тялото на патриарха бе пренесено върху оръдеен лафет, изработен специално за погребението на цар Борис Трети през 1943 г. Тогава лафетът е бил теглен от шест коня, но днес това направи бойна машина.

Да бъде погребан в митрополитския храм „Света Неделя“ е воля на самия патриарх и решение на Светия синод. Приживе Неофит казвал, че иска да бъде положен на слънчево място, за да си спомня за красотата на света. Тленните му останки бяха положени от южната страна на храма, зад гроба на Екзарх Йосиф.

Втори ден българският народ се покланя пред своя патриарх. Вчера поклонението продължи близо 13 часа. Днес отново имаше голяма опашка от хора, желаещи да се сбогуват с духовния баща на България. Днес е и втори ден на траур заради кончината на патриарха.