0f8569ca0bb7f0ada56ff0e11b1c80e1

Обръщение на Предстоятеля на ПЦУ по време на Опелото на блаженопочившия Български Патриарх Неофит

UAENEL

Обръщение на Предстоятеля на Православната Църква на Украйна Киевски Митрополит Епифаний по време на Опелото на блаженопочившия Български Патриарх Неофит

До Светия синод и до цялата
Българска православна църква

Ваше Високопреосвещенство Владика Митрополит

Йоан Варненски и Великопреславски,

Наместник-председател на Светия синод на Българската православна църква;

Преосвещени епископи, всечестни отци, скъпи братя и сестри!

От името на цялата Украинска православна църква и от своеиме изразявам най-дълбоките си съболезнования на архиереите, клира и всички вярващи на Българската Православна Църква по повод кончината на Негово Светейшество Българския патриарх и митрополит Неофит. Възнасяме молитвите си за светлата му душа, молим Господ да приеме блаженопочиналия Предстоятел на БПЦ в Своето Царство и да го всели в лика на светиите.

Дълбока вяра, любов към Православната църква и родния български народ, молитвеност и дългогодишна пастирска дейност като свещеник, архиерей и патриарх – всичко това остава в благодарствената памет на Негово Светейшество. блаженопочиващия патриарх Неофит. Вярвам, че сега той се присъедини към вечния живот сред множеството на своите велики предшественици – български светци и верни служители на Христовата църква.

Българската и Украинската църква, подобно на нашите братски народи, български и украински, имат много общи страници от историята, отдавна обединени от православната вяра, църковната традиция и многобройните връзки. Както българският народ избра своята свобода, запази своята национална и църковна идентичност, така нашият украински народ защитава свободата си и правото си на живот пред агресията на жесток враг.

Благодарни сме на всички български вярващи, клирици и архиереи, които отправят своите молитви за победа на истината и за справедлив мир за Украйна и от сърце молим Господа за мир и благоденствие за Българската православна църква и България.

Вечна да бъде паметта на блаженопочиналия Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит!

С любов в Христос,

Епифаний,
Митрополит на Киив и цяла Украйна,
Предстоятел на Православната църква на Украйна