4651489521545254

В Пловдивска Митрополия продължават да носят руски знамена на богослужения в храмовете

Възмутени християни от Пловдивска Митрополия изпратиха на Doxologia Infonews снимки, които показват знамето на страната агресор Русия да се вижда върху покривалото (забрадката) на мирянка по време на богослужение (Малко повечерие с Богородичен канон и Акатист-ΙΙΙ статия) на 10 март 2023 в Катедралния Храм Успение Богородично в Хасково.

В съобщението си хората изразяват „възмущение“ от това, че „от началото на войната на Русия срещу Украйна много често в храмовете в Пловдивска Митрополия се внасят и демонстрират знамена на страната агресор, с което енориашите на Пловдивския Митрополит Николай, който е руски поддръжник, изразяват подкрепата си към Русия и нейната чудовищна война срещу украинския народ“.

Възмутените определят това като „недопустимо“ и призовават „Българската Православна Църква да прекрати това кощунство в храмовете на Пловдивска Митрополия – гавра с Украйна, която е жертва на античовешкото руско насилие“.

Службата на 10 март бе водена от Знеполския Епископ Арсений, Викарий на Пловдивския Митрополит.

45545452145

Трябва да се отбележи, че Митрополит Николай е един от най-върлите русофили в Синода на Българската Патриаршия.

Припомняме, че неотдавна в Митрополитския Храм в Пловдив беше развято знамето на Русия. Това се случи по време на Вечерня, отслужена от Митрополит Николай.

Също така, на 9 май 2022, на фона на знака „Z“, руски знамена, петолъчки и георгиевски ленти, Пловдивският Митрополит почете с Панихида загиналите съветски воини от Втората световна война.

Николай също така прегърна Волоколамския Митрополит Антоний Севрюк и чрез него изпрати сърдечни поздрави на Руския Патриарх Кирил, чиито народ и Църква извършват геноцид срещу украинската нация. Тази постъпка на владиката-русофил беше защитена от скандалния, също русофил, Архимандрит Никанор Мишков, който пък е финансиран от Цветан Василев, както самият Мишков се похвали публично.

Припомняме, че Митрополит Николай няколко пъти оправда войната срещу Украйна, обяснявайки (вижте тук и тук), че тя е „провокирана“ от Вселенската Патриаршия чрез издаването на томос за автокефалия на Православната Църква на Украйна – акт на Майката Църква, който освободи украинските православни от московско църковно иго.

Освен това, интересно е да се припомни, че на 6 януари 2023, Богоявление, кръста, който Николай хвърли във водите на река Марица, беше хванат от поддръжник на Русия, който заяви, че „трябва да се държим с Русия, това е моето лично мнение. Целият народ иска Русия“.