85498516489

Архимандрит Никанор Мишков защитава Пловдивския Митрополит Николай, който прегърна и целуна дясната ръка на Руския Патриарх Кирил Гундяев

Архимандрит Никанор Мишков, който допреди няколко години беше открит върл русофил и фанатик (може да прочетете едно от много предишни интервюта с него), а днес, тъй като посоката на вятъра в България се обърна драстично, се представя като евроатлантик и демократ, всъщност продължава да разпространява, но прикрито, руска пропаганда и руски опорки за войната срещу Украйна, както и по много други въпроси, стратегически важни за Русия.

Така например, последните действия на игумена на Църногорския Монастир (Софийска Митрополия), са тези, че същият се е заел да защитава във Фейсбук пространството (в което той, според много вярващи, пребивава непрекъснато) Пловдивския Митрополит Николай.

Митрополит Николай, известен проруски пропагандист и поддръжник на руските интереси и влияние в Българската Православна Църква, посрещна на 8 декември 2022 в Пловдивска Митрополия руска визита, включваща, наред с други, Волоколамския Митрополит Антоний, дясната ръка на Руския Патриарх Кирил, и посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова. Николай ги посрещна с прегръдки и целувки. В словото си Пловдивският Митрополит за пореден път най-дръзко си позволи да обвини Вселенската Патриаршия, която, според неговите объркани руски разбирания, е провокирала войната срещу Украйна, като е упражнила своето канонично право да предостави Томос за автокефалия на Православната Църква на Украйна. Подобно пропагандно изказване Николай направи и на 3 март 2022. Тогава в Doxologia Infonews беше анализирано точка по точка неговото изявление, което е спуснато от самата Руска Православна Църква. Това е пропагандата на РПЦ – че Вселенската Патриаршия и Православната Църква на Украйна са виновни за войната, а „не“ Русия и руският народ.

В момента проруският пропагандист Николай Пловдивски търпи огромни критики, по-специално в социалните мрежи. Много хора дори заявяват, че повече никога няма да влязат в църква заради неговите действия.

Въпреки това, един единствен клирик се намери да го брани. Това е Архимандрит Никанор Мишков от Църногорския Монастир. Doxologia Infonews се допита до много български и гръцки духовници, пожелали да останат в анонимност поради страх за живота и здравето си, и те категорично заявиха една и съща информация, че всъщност Николай и Никанор са свързани помежду си освен чрез техните проруски възгледи, но и чрез общи благодетели, известни със своето съмнително минало и/или настояще, които финансират тяхната проруска дейност и облагодетелстват техния начин на живот, както казват източниците на Doxologia Infonews.

Цитирайки целия текст на обръщението на Митрополит Николай, Архимандрит Никанор пише, че го „препоръчва“, вероятно за четене и поучение. По-долу в коментарите клирикът пише, че „посланията, отправени от владиката, са много силни в църковен контекст!“.

Макар да получава отрицателни отзиви за словото на митрополита, г-н Мишков продължава да го брани усилено.

Журналистът Николай Кръстев, който иначе не е богослов, е забелязал тактиките на Николай Пловдивски и предупреждава да се внимава и да не му се вярва. Никанор обаче, който е духовник, без да има богословско образование, което е недопустимо, продължава да манипулира и подвежда хората, че „това е публично заявление и като такова е много силно“. Все пак не се обосновава какво му е „силното“.

Друг журналист, Горан Благоев, му пише: „Напънала се планината и родила… мишка. Говори за война между двете държави, а не за агресия на Русия в Украйна. Типично в стила на Симеон Сакскобургготски и противно на онова което Господ ни казва да не сме – топло-хладни.“

Никанор обаче продължава да брани своя приятел Митрополит Николай и да внушава на своите фейсбук почитатели, че митрополитът е прав. „Напротив, може да се откроят много важни църковни послания, които никой досега не се е осмелявал да каже в очите на братушките. Темата за войната не е основна, при това митр.Николай препраща към словото си от март, където беше достатъчно конкретен.“, отговаря Никанор, който не обосновава твърденията си, но пък ги произнася, за да може от позицията на клирик да посее семето на доверието в аудиторията, и така да му повярват и на него, и на Пловдивския Митрополит Николай, и на Руската Православна Църква, и накрая да се осъществи пълното заразяване с болестта на русофилията.

Припомняме, че през февруари 2021 г. Архимандрит Никанор нарече християните „мравки“ и „самозабравили се нагли и арогантни фарисейски типове“, също така заяви, че гръцкият национален герой Павлос Мелас е „краставо куче“, „една обикновена мародерска мърша“. Освен това, по същото време, клирикът, по-известен със светските си имена Христо Мишков, нарече блаженопочившия Митрополит на Кастория (Вселенска Патриаршия) Германос Каравангелис по следния начин: „престъпен вдъхновител“ (на Павлос Мелас), „на който като му стане много жега, го пращат да се охлади в тартара“.

Никанор, макар безобразното си поведение, все още е клирик на Софийска Митрополия, макар много хора и в социалните мрежи, и на живо, да изразяват възмущението си от него.