Svetiya Sinod (3)

Το Πατριαρχείο Βουλγαρίας αναγνώρισε τον σερβικό Τόμο για την ψευδο-αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Αχρίδος

BGUAEN

Σήμερα, 13 Δεκεμβρίου 2022, συνεδρίασε σε τακτική συνεδρίαση η Ιερά Σύνοδος της εν Βουλγαρία Ορθόδοξης Εκκλησίας υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Βουλγαίας κ.κ. Νεοφύτου.

Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης δεν είναι ακόμη αυτό του αυτοκεφάλου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Η Σύνοδος δεν πήρε απόφαση για το θέμα αυτό.

Σε αυτό το πνεύμα των μεθοδολογικών κατευθυντήριων γραμμών, που τέθηκαν από τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Αντώνιο, η Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε να μετατοπίσει την εστίαση από το πιο σημαντικό θέμα αυτή τη στιγμή – τον Τόμο αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στο το λιγότερο σημαντικό θέμα – η αναγνώριση του ψευδο-Τόμου του Πατριαρχείου Σερβίας, που δόθηκε στην λεγομένη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.

Η Βουλγαρική Εκκλησία αναγνωρίζει αυτόν τον ψεύτικο «Τόμο». Σχετικά με την ονομασία «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος», η Σύνοδος θεωρεί ότι η Εκκλησία αυτή πρέπει να ονομάζεται «Ορθόδοξη Εκκλησία στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος θα μνημονεύει στα Δίπτυχά του το όνομα του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Στέφανου, αλλά ως «Αρχιεπίσκοπος/Μητροπολίτης Σκοπίων Στέφανος», αφού δεν αναγνωρίζουν τον τίτλο που τον δέχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ευχαριστιακή κοινωνία. Όμως το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα καθορίσει το συγκεκριμένο όνομα αφού δώσει τον Τόμο αυτοκεφαλίας.

Η Σύνοδος της Βουλγαρικής Εκκλησίας φαίνεται να αμφισβητεί το όνομα που έδωσε η Σερβική Εκκλησία στο δεύτερο μέρος – «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία, Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος», καθώς το όνομα αυτό ανήκε, σύμφωνα με αυτήν, στη Βουλγαρική Εκκλησία και ο διάδοχος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, σύμφωνα με το Καταστατικό της, είναι το Πατριαρχείο Βουλγαρίας.

Το όνομα που θα χρησιμοποιήσει η Βουλγαρική Εκκλησία για την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος είναι «Εκκλησία στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ή κάτι παρόμοιο για να μην δημιουργηθεί ένταση με τις ελληνόφωνες Εκκλησίες. Φυσικά το Πατριαρχείο Βουλγαρίας στην ανακοίνωσή του αύριο θα καθορίσει ποια ακριβώς ονομασία θα χρησιμοποιήσει για την Εκκλησία αυτή, καθώς και τα συστατικά της μέρη.

Προφανώς, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντωνίου έκανε «θαυμάσια δουλειά» κατά τις συναντήσεις του με τον Μητροπολίτη Λόβτσας κ. ΓαβριήλΜητροπολίτη Βιδινίου κ. Δανιήλ και τον Μητροπολίτη Φιλιππουπόλεως Νικόλαο και τον Επίσκοπο Μελενικίου Γεράσιμο, στους οποίους έδωσε ειδικές μεθοδολογικές οδηγίες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στις 9 Δεκεμβρίου 2022, ο αρχισυντάκτης του Doxologia Infonews, κ. Ιορδάνης Georgiev, κατά τη συμμετοχή του στην εκπομπή «Kontrakomentar» με τον κ. Asen Genov , δήλωσε ότι σήμερα, 13 Δεκεμβρίου, αναμένει αποφάσεις για την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και επιθυμεί στις 25 Δεκεμβρίου της Γέννησης του Χριστού, να ακούσει πώς ο Πατριάρχης Βολγαρίας κ. Νεόφυτος να μνημονεύει τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιου στα Δίπτυχά του.

Με άλλα λόγια, η επίσκεψη του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Αντωνίου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Βουλγαρίας είναι απόλυτα στο πνεύμα της ρωσικής εκκλησιαστικής προπαγάνδας και της εκκλησιολογικής αίρεσης σχετικά με τον «τόμο» που παρέχει άλλη Εκκλησία.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Τόμο αυτοκεφαλίας μπορεί να παραδίδει μόνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Όλοι οι τόμοι αυτοκεφαλίας των νέων κατά τόπους Εκκλησιών παραδώθηκαν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Εάν ένας προκαθήμενος της κατά τόπον Εκκλησίας παραδίδει έναν τέτοιο «τόμο», τότε αυτός ο «τόμος» δεν έχει καμία κανονική αξία για την Ορθόδοξη Εκκλησία.