Svetiya Sinod (3)

БПЦ призна сръбския псевдотомос на Църквата в Република Северна Македония

ELUAEN

Днес на 13 декември 2022 г. Свещеният Синод на Българската Православна Църква се събра на редовно заседание под председателството на Българския Патриарх Неофит.

Сред въпросите от дневния ред все още не е и този за автокефалията на Православната Църква на Украйна. Синодът не е взел решение по този въпрос.

В духа на методическите указания, които е спуснал Волоколамският Митрополит Антоний, Синодът на БПЦ реши да измести фокуса от най-важната тема към този момент – Томоса за автокефалия на ПЦУ, към по-маловажната тема – признаването на фалшивия томос на Сръбската Православна Църква, който тя предостави на т.нар. „Македонска Православна Църква“- Охридска Архиепископия.

Българската Църква признава този фалшив „томос“. По отношение на името „Охридска Архиепископия“ Синодът счита, че тази църква трябва да бъде наричана „Православна Църква в Република Северна Македония“.

Българският Патриарх Неофит ще включи в своите Диптиси името на Охридския Архиепископ Стефан, но като „Архиепископ на Скопие Стефан“, тъй като БПЦ не признава титула, с който Вселенският Патриарх Вартоломей прие в евхаристийно общение Архиепископ Стефан и неговата църква. Но Вселенската Патриаршия ще посочи конкретното име, след като предостави Томос за автокефалия.

Синодът на Българската Църква изглежда оспорва името, което е дала Сръбската Църква във втората част – „Македонска Православна Църква, Охридска Архиепископия“, тъй като това име принадлежало, според нея, на Българската Църква, а първоприемник на Охридската Архиепископия, според Устава на БПЦ, е Българската Патриаршия.

Наименованието, което ще използва Българската Църква за Охридската Архиепископия е „Църква в/на Република Северна Македония“ или друго подобно, за да не създава напрежение с гръкоезичните църкви. Разбира се, Българската Патриаршия в своето съобщение ще определи с точност какво име ще използва за тази Църква, както и неговите съставни части.

Очевидно Волоколамският Митрополит Антоний си е свършил чудесно работата по време на срещите си с Ловчанския Митрополит Гавриил, Видинския Митрополит Даниил, Пловдивския Митрополит Николай и Мелнишкия Епископ Герасим, на които е предал специални методически указания.

Важно е да се отбележи, че на 9 декември 2022 г. главният редактор на Doxologia Infonews г-н Йордан Георгиев при участието си в предаването „Контракоментар“ с г-н Асен Генов заяви, че днес на 13 декември очаква решения за признаването на автокефалията на Православната Църква на Украйна, а на 25 декември, Рождество Христово, има желание да чуе как Българският Патриарх Неофит споменава името на Киевския Митрополит Епифаний в своите диптиси.

С други думи, посещението на Волоколамския Митрополит Антоний завърши с пълен успех.

Решението на Свещения Синод на Българската Патриаршия е напълно в духа на руската църковна пропаганда и еклисиологична ерес по отношение на „томос“, предоставен от друга църква.

Припомняме, че томос за автокефалия може да предоставя само Вселенският Патриарх. Всички томоси за автокефалия на новите поместни църкви са предоставени от Вселенския Патриарх. Ако някой предстоятел на поместна църква предостави такъв „томос“, то този „томос“ няма никаква канонична стойност за Православната Църква.