2022 12 06 10 58 43

Διαμαρτυρία μπροστά από τον Ρωσικό Ναό στη Σόφια λόγω της επίσκεψης του Βολοκολάμσκ Αντωνίου

BGUA

Οι διαδηλωτές φώναζαν  φωνάζουν «Δολοφόνοι» και «Αυτό δεν είναι Μόσχα» «Σταματήστε τον Πούτιν! Σταματήστε τον Πόλεμο!» μπροστά από τον Ρωσικό Ναό (Μετόχι) Αγίου Νικολάου στη Σόφια ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Αντωνίου Σεβριούκ, προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η διαδήλωση οργανώθηκε από Βούλγαρους και Ουκρανούς.

Με τον Βολοκολάμσκ συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Λόβτσας (Λόβετς) κ. Γαβριήλ, φιλορώσος προπαγανδιστής και υποστηρικτής των εν Βουλγαρία ρωσικών συμφερόντων, ο Θεοφ. Επίσκοπος Μελενίκου κ. Γεράσιμος, ρωσόφιλος και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της εν Βουλγαρία Ορθοδόξου Εκκλησίας και ο εκπρόσωπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας στη Βουλγαρία οικονόμος Νέλουτς Όπρια.

Στην Λειτουργία παρευρέθηκαν επίσης η Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Βουλγαρία κ. Ελεονόρα Μιτροφάνοβα, ο αρχηγός του φιλορωσικού κόμματος «ABV» Ρούμεν Πετκόφ κ.ά.

Το πρωταρχικό καθήκον των ρωσικών αρχών, τόσο στο Κρεμλίνο όσο και στο Πατριαρχείο Μόσχας, είναι να αποδείξουν ότι δεν είναι απομονωμένες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στη συμμετοχή σε εκδηλώσεις σε ευρωπαϊκές χώρες και κατά κανόνα η ρωσική διπλωματία το παρουσιάζει ως έγκριση των ρωσικών ενεργειών.

Η Ρωσική Εκκλησία στη Σόφια περικυκλώνεται από διαδηλωτές με πλακάτ με ουκρανικές και βουλγαρικές σημαίες.

Στη διαμαρτυρία παρευρέθηκε και εκπρόσωπος του Doxologia Infonews. Δήλωσε ότι πολλοί από τους υπαλλήλους του ναού και προσκεκλημένους και πιστούς που είναι παρόντες, ανάμεσά τους και η γνωστή κ. Vassilyanna Ahmed Merheb, όπλο της ρωσικής προπαγάνδας, συμπεριφέρθηκαν εξαιρετικά επιθετικά και αλαζονικά, προφέροντας προσβλητικά λόγια κατά των διαδηλωτών γύρω από τον ναό, κατά του ουκρανικού λαού και του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Κιέβου Επιφανίου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο προϊστάμενος του ρωσικού ναού, ο Αρχιμανδρίτης Βασσιανός Ζμέεφ, μαζί με τη σημερινή πρέσβη Μιτροφάνοβα, άσκησαν σοβαρές πιέσεις στη Σύνοδο της εν Βουλγαρία Εκκλησίας να μην αναγνωρίσει το αυτοκέφαλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

«Διαμαρτυρόμαστε γιατί είναι η ύψιστη αναίδεια κατά τη διάρκεια του πολέμου για όσους καταλαμβάνουν, εδώ, στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών του ΝΑΤΟ, να συλλειτουργήσουν για τη νίκη της Ρωσίας, είναι απλώς ανοησία, γι’ αυτό και εμείς διαμαρτύρονται», είπε ένας από τους συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Η Ουκρανή Ειρήνα, με καταγωγή από τη Χερσόνα, ήρθε στη Βουλγαρία με τον μικρό της γιο, δραπετεύοντας από τη ρωσική εισβολή. Είπε ότι διαμαρτύρεται για τον αιματηρό πόλεμο του Πούτιν και της Ρψσίας στην Ουκρανία επειδή οι συγγενείς της βρίσκονται στα κατεχόμενα.

«Είμαι εδώ ως αγανακτισμένος πολίτης, γιατί είναι βλασφημία να κάνεις προσευχή για ένα τρομοκρατικό κράτος σε μια βουλγαρική εκκλησία, να ευλογείς δολοφόνους παιδιών. Ξέρετε τι συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία; Χιλιάδες παιδιά βρίσκονται σε καταφύγια βομβών. Χιλιάδες παιδιά εκτίθενται σε θανάσιμο κίνδυνο! Και σε αυτή την εκκλησία υπάρχουν άνθρωποι που προσεύχονται να τους σκοτώσουν ακόμα περισσότερο, εδώ προσεύχονται αυτή τη στιγμή που μια χώρα συντρίβει μια άλλη χώρα», είπε η κ. Ειρήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 13 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει η Σύνοδος της εν Βουλγαρία Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Νωρίτερα σήμερα το κόμμα Δημοκρατική Βουλγαρία διένειμε ανακοίνωση κατά της επίσκεψης του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Αντωνίου.

Η παρουσίαση του σκανδαλώδους γεγονότος στα ρωσικά και φιλορωσικά ΜΜΕ της Βουλγαρίας και άλλων χωρών:

Βολοκολάμσκ Αντώνιος Σεβριούκ στους εορτασμούς της 70ής επετείου από ιδρύσεως του Μετοχίου της Ρωσικής Εκκλησίας στη Σόφια

Στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας στη Σόφια, τιμήθηκε πανηγυρικώς στις 6 Δεκεμβρίου 2022 η 70ή επέτειος από ιδρύσεως τού εκεί Μετοχίου της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Εξ αφορμής αυτής της σημαντικής ημερομηνίας, ο εορτασμός της οποίας γίνεται στο πλαίσιο της πανηγύρεως του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου, τελέσθηκε με μεγάλη συρροή πιστών η Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη Λόβετς (Λόβτσας) Γαβριήλ, τον πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Αντώνιο και τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Βουλγαρίας Επίσκοπο Μελενίκου κ. Γεράσιμο.

Επίσης συλλειτούργησαν ο προϊστάμενος του Μετοχίου της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Σόφια αρχιμανδρίτης Βασσιανός Ζμέεφ, ο εκπρόσωπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας στη Βουλγαρία οικονόμος Νέλουτς Όπρια, οι συνοδοί του προέδρου του ΤΕΕΣ, ο ασκών χρέη αναπληρωτή προέδρου του ΤΕΕΣ πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ και ο βοηθός του προέδρου του ΤΕΕΣ ιερέας Αλέξανδρος Γερσόφ, καθώς και κληρικοί των δύο Εκκλησιών. Παρέστησαν οι πρέσβεις της Ρωσίας, της Σερβίας κ.ά.

Μετά τη λήξη της Θείας Μυσταγωγίας ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος εκ μέρους του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου χαιρέτισε θερμώς όσους Βουλγάρους ιεράρχες και κληρικούς συμμετείχαν στους εορτασμούς, καθώς και το πλήθος των προσκυνητών, οι οποίοι προσήλθαν στην εορτή. Επεσήμανε τον σπουδαίο ρόλο του Μετοχίου της Ρωσικής Εκκλησίας στη Σόφια, όπως και του Μετοχίου της Βουλγαρικής Εκκλησίας στη Μόσχα στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο Εκκλησιών, οι οποίες ιστορικά συνδέονται με δεσμούς ενότητας: «Εκεί, όπου υπάρχει ενότητα, εκεί βρίσκεται και ο Κύριος. Εκεί όπου υπάρχει διχασμός, εκεί και ο εχθρός του ανθρωπίνου γένους. Και η Εκκλησία κατά τη διάρκεια της καθ’ όλου ιστορίας της έπραξε και πράττει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να ενώσει τους ανθρώπους». Κατά τη γνώμη του Σεβασμιωτάτου, «η πλέον ισχυρή ενότητα είναι η ενότητα, που θεμελιώνεται επί του Θεού, επί της πίστεως, του ενός Βαπτίσματος, της μιας Ευχαριστίας. Και σε αυτά συνίσταται ο μεγάλος θησαυρός της Εκκλησίας».

Σε ανάμνηση της κοινής προσευχής για τους εορτασμούς ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος προσέφερε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου μια εικόνα της Παναγίας «Ζνάμενιγιε».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΤΕΕΣ απένειμε τιμητικές διακρίσεις της Ρωσικής Εκκλησίας σε όσους εργάζονται στο Μετόχι εξ αφορμής της 70ής επετείου από ιδρύσεως αυτού.

Στη συνέχεια στην κρύπτη του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου τελέσθηκε δοξολογία προς τιμήν του Αγίου Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ Σόμπολεφ, ο οποίος έχει ενταφιασθεί εκεί.

Την ίδια ημέρα ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος μετέβη στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στη Σόφια, ο οποίος ανηγέρθη το 1912 στη μνήμη των Ρώσων στρατιωτών, που έπεσαν κατά την απελευθέρωση της Βουλγαρίας. Τον πρόεδρο του ΤΕΕΣ συνόδευσαν ο προϊστάμενος του ναού και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Βουλγαρίας Επίσκοπος Μελενίκου Γεράσιμος.

Φωτογραφίες από την διαμαρτυρία και την Λειτουργία: