2022 12 09 12 26 21

Видинският Митрополит Даниил се присъедини към срещите с дясната ръка на Руския Патриарх Кирил

На 8 декември в Руския културно-информационен център в София се състоя тържествената церемония по откриване на изложбата „70 години Патриаршеско подворие в София“. Експозицията представя копия на архивни документи и други експонати, разказващи за историята на създаването и дейността на Подворието на Руската Православна Църква в София.

На откриването присъстваха председателят на Отдела за външни църковни отношения на Московската Патриаршия Волоколамски Митрополит Антоний, архиереи на Българската Православна Църква – Видински Митрополит Даниил и Мелнишки Епископ Герасим, главен секретар на Синода на БПЦ, извънредният и пълномощен посланик на Руската Федерация в България Елеонора Митрофанова, шарже д’афер на Беларус в България Никита Лешуков, и.д. заместник-председател на ОВЦО на РПЦ протойерей Игор Якимчук, предстоятелят на Подворието на РПЦ в София Архимандрит Васиан (Змеев), секретарят на председателя на ОВЦО свещеник Александър Ершов и други подбрани лица, вкл. лидерът на политическа партия „АБВ“ Румен Петков.

В края на събитието Волоколамският Митрополит Антоний и придружителите му от руска, беларуска и българска страна, присъстваха на прием по случай откриването на изложбата в българската столица.

Видинският Митрополит Даниил също побърза да дойде от Видин, за да се срещне лично с Волоколамския Митрополит Антоний, за да получи от първа ръка нужни инструкции, как да се развива дейността на Синода при следващото и по-следващите заседания.

Наш достоверен източник, който е присъствал на това събитие ни съобщи, че по време на изложбата, която параван за прикриване на организираната работна среща между Митрополитите Даниил, Гавриил и Епископ Герасим заедно с Антоний Волоколамски, преди проведения от тях разговор, българските представители са имали недопустимо сервилно поведение, непристойно за един човек, камо ли за един епископ. Преди официалната работна среща по време на изложбата архиереите са обсъждали „смута и разделението в православното тяло, причинено от действията на Вселенската Патриаршия, които са причина за спецоперацията на Русия, която имала за цел да въведе ред и да защити от гонение и преследване православните християни в Украйна“. Всичко това е в духа на идеологията на „руския свят“ и посланията на Патриарх Кирил и Пловдивския Митрополит Николай за пропагандиране на „истинската причина“ за войната.

Трябва да се отбележи, че Видинският Митрополит Даниил също е част от групата български митрополити-русофили, наред с Ловчанския Митрополит Гавриил и Пловдивския Митрополит Николай, които симпатизират на Русия, и поддържат и пропагандират нейното влияние и политика в Българската Църква. Вчера Николай се срещна с Антоний и го прегърна, като изпрати поздрави на Руския Патриарх Кирил, чиято Църква сътрудничи във войната срещу Украйна. Гавриил пък беше този, който посрещна Антоний в България и съслужи с него на 6 декември в Руското подворие в София. Гавриил заяви на 6 декември, че обича Русия, защото е „православна“ и „богата“ страна. Присъстващият на срещите Румен Петков заяви, че протестиращите срещу посещението на Антоний Волоколамски в България са „нищожества“.