2022 12 06 10 58 43

Протест пред Руското подворие в София заради посещението на Волоколамския Митрополит Антоний, дясната ръка на Руския Патриарх Кирил

UAEL

Граждани скандират „Убийци“ и „Тук не е Москва“ пред Руското подворие в София в знак на протест срещу посещението на Волоколамския Митрополит Антоний, председател на Отдела за външни църковни отношения на РПЦ.

От страна на Българската Църква в службата участва Ловчанският Митрополит Гавриил, проруски пропагандист и поддръжник на руските интереси, както и Мелнишкият Епископ Герасим, русофил и главен секретар на Синода на БПЦ.

На службата присъстват и посланикът на Руската Федерация Елеонора Митрофанова, лидерът на партия „АБВ“ Румен Петков, и други.

Първостепенна задача на руските власти както в Кремъл, така и в Московска Патриаршия е да демонстрират, че не са изолирани заради войната в Украйна. Особено значение се отдава на участие в прояви в европейските страни, като по правило руската дипломация представя това като одобрение на руските действия.

Руската църква в София е обградена от протестиращи с плакати с украински знамена.

Представител на Doxologia Infonews също присъства на протеста. Той заяви, че много от служителите в храма и присъстващите гости и вярващи, сред които е всеизвестната Василианна Ахмед Мерхеб, оръжие на руската пропаганда, са се държали изключително агресивно и арогантно, изказвайки обидни думи по адрес на протестиращите около храма, украинския народ и личността на Киевския Митрополит Епифаний.

Важно е да се отбележи, че председателят на подворието, Архимандрит Васиан Змеев, заедно с настоящата посланичка Митрофанова, оказват сериозен натиск на Синода на БПЦ да не признае автокефалията на Православната Църква на Украйна.

Според информация на Doxologia Infonews, Синодът на БПЦ ще има заседание на 13 декември.

Още по темата: Ген. Атанас Атанасов към ДАНС: Защо Волоколамският Митрополит Антоний, заместник на Кирил Гундяев, се допуска в България?