Svetiya Sinod (3)

БПЦ визнала сербський псевдотомос про автокефалію Церкви в Республіці Північна Македонія

BGELEN

Сьогодні, 13 грудня 2022 року, відбулося чергове засідання Священного Синоду Болгарської Православної Церкви під головуванням Болгарського Патріарха Неофіта.

Серед питань порядку денного поки немає питання про автокефалію Православної церкви України. Синод не прийняв рішення з цього приводу.

У цьому дусі методичних вказівок, які були визначені митрополитом Волоколамським Антонієм, Синод Болгарської Православної Церкви вирішив перенести фокус з найважливішої на даний момент теми – Томосу про автокефалію Православної Церкви України на найменш важлива тема – визнання, фальшивого «Томосу» Сербської Церкви, наданого т.зв. «Македонська православна церква» Охридської архієпархії.

Болгарська церква визнає цей фейковий «Томос» (псевдотомос), Щодо назви «Охридська архиєпархія», то Синод вважає, що ця церква має називатися «Православна Церква в Республіці Північна Македонія».

Болгарський Патріарх Неофіт внесе у свій Диптих ім’я архієпископа Охридського Стефана, але як «Архієпископ Республіки Північна Македонія і Скоп’є Стефан», оскільки не визнає титулу, з яким Вселенський Патріарх Варфоломій прийняв його до євхаристійного спілкування. Синод Болгарської Церкви, здається, заперечує назву, дану Сербською Церквою в другій частині – „Македонська Православна Церква, Охридська Архиєпархія“, оскільки, згідно з ним, ця назва належала Болгарській Церкві, а правонаступниця Охридської архиєпархії згідно зі Статутом БПЦ є Болгарський Патріархат.

Назва, яку Болгарська Церква використовуватиме для Охридської Архиєпархії, буде «Церква в Республіці Північна Македонія» або щось подібне, щоб не створювати напруги з грецькомовними Церквами. Звичайно, Болгарський Патріархат у своїй заяві точно визначить, яку назву він використовуватиме для цієї Церкви, а також її складових частин.

Очевидно, митрополит Воломольський Антоній чудово попрацював під час зустрічей з митрополитом Ловчанським ГавриїломМитрополитом Відінським Даниїлом і митрополитом Пловдивським Миколаю та єпископом Мельницьким Герасимом, яким дав особливі методичні вказівки.

Важливо зазначити, що 9 грудня 2022 року головний редактор Doxologia Infonews Йордан Георгієв під час участі в програмі «Контракоментар» з Асеном Геновим заявив, що сьогодні, 13 грудня, він очікує рішень про визнання автокефалії Православної церкви України, а 25 грудня, у Різдво Христове, готовий почути, як болгарський патріарх Неофіт згадує у своїх диптихах ім’я Київського митрополита Епіфанія.

Іншими словами, візит митрополита Волоколамського Антонія пройшов повним успіхом.

Рішення Священного Синоду Болгарського Патріархату повністю відповідає дусі російської церковної пропаганди та еклезіологічної єресі щодо «томосу», наданого іншою церквою.

Нагадаємо, томос на автокефалію може надати лише Вселенський патріарх. Усі томоси на автокефалію новим помісним Церквам надає Вселенський Патріарх. Якщо Глава помісної Церкви надає такий «томос», то цей «томос» не має канонічної цінності для Православної Церкви.