2022 12 06 10 58 43

У центрі Софії протест біля російської церкви, куди приїхали посол РФ та Волоколамський митрополит Антоній

BGEL

У центрі Софії проходить акція протесту проти російського вторгнення в Україну біля храму, де перебувають російський посол Елеонора Митрофанова і глава відділу зовнішніх зв’язків Московського Патріархату Волоколамський митрополит Антоній.

Громадяни скандують „Вбивці“ і „Це не Москва“ перед російською церквою в Софії на знак протесту проти візиту митрополита Антонія Волоколамського, який обійняв посаду „міністра закордонних справ“ Московського Патріархату після усунення митрополита Іларіона, і взяв участь у церковній Службі.

На богослужінні також були присутні посол Російської Федерації  у Болгарії Елеонора Митрофанова, лідер партії «АБВ» Румен Петков та інші.

„Ми протестуємо, тому що це найвище нахабство під час війни для тих, хто окупує, тут, на території Європейського Союзу і країни НАТО, проводити службу для перемоги Росії, це просто нонсенс, тому ми протестуємо“, – сказав один з учасників протесту Георгій Іванов.

Українка Ірина, родом із Херсона, приїхала з маленьким сином до Болгарії, рятуючись від російського вторгнення. Вона сказала, що протестує проти кривавої війни Путіна в Україні, тому що її родичі перебувають на окупованих територіях.

„Я тут як обурений громадянин, тому що це блюзнірство – проводити в болгарській церкві молебень за терористичну державу, благословляти вбивць дітей. Чи знаєте ви, що зараз відбувається в Україні? Тисячі дітей перебувають у бомбосховищах. Тисячі дітей наражаються на смертельну небезпеку! І в цій церкві є люди, які моляться, щоб їм вдалося вбити їх ще більше, тут вони моляться просто зараз, щоб одна країна розчавила іншу країну“, – сказала вона.

Першочергове завдання російської влади, як у Кремлі, так і в Московському патріархаті, – продемонструвати, що вона не ізольована через війну в Україні. Особливе значення надається участі в заходах в європейських країнах, і, як правило, російська дипломатія подає це як схвалення дій Росії.

Російську церкву в Софії оточують мітингувальники з плакатами з українськими прапорами.

На акції протесту також був присутній представник Doxologia Infonews. Він констатував, що багато співробітників храму, гості та присутні віряни, серед яких відома Василяна Ахмед Мерхеб, зброя російської пропаганди, поводилися вкрай агресивно та нахабно, висловлювали образливі слова на адресу протестувальників біля храму, українського народу та особи київського митрополита Епіфанія.

Важливо зазначити, що голова маєтку архімандрит Васіан Змєєв разом із нинішнім послом Митрофановою чинили серйозний тиск на Синод БПЦ з метою невизнання автокефалії Православної Церкви України.

Згідно з інформацією, 13 грудня відбудеться засідання Синоду БПЦ.