417534153 715872534084826 7861758096698945057 N

Предстоятелят на ПЦУ взе съмолитвено участие на Опелото на Патриарх Неофит

UA

По официална покана Негово Блаженство Киевският и цяла Украйна Митрополит Епифаний пристигна в столицата на България София, където на 16 март 2024 г. в Патриаршеската катедрала взе участие в събитията, посветени на погребението на починалия Български Патриарх и Софийски Митрополит Неофит. Митрополит Епифаний е придружаван от Билоцеркивския Митрополит Евстратий, ръководител на Отдела за външни църковни отношения.

На входа на катедралния храм предстоятелят на Украинската Православна Църква беше сърдечно посрещнат от представителя на Светия Синод Западно- и Средноевропейският Митрополит Антоний и от посланика на Украйна в България Оксана Илашчук.

В катедралния храм предстоятелят на ПЦУ почете тленните останки на починалия Светейший Патриарх Неофит. По-късно, по време на Божествената Литургия, Негово Блаженство взе съмолитвено участие заедно с други представители на Поместните църкви. Богослужението бе възглавено от временно председателстващия Синода на БПЦ Варненски и Великопреславски Митрополит Йоан в съслужение с епархийските архиереи на Българската Църква.

Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх Вартоломей възглави панихидата в съслужение със Синода на БПЦ, а гостите се помолиха за упокой душата на новопреставилия Патриарх Неофит.

След края на панихидата предстоятелят на ПЦУ лично изказа своите съболезнования на Митрополит Йоан и в негово лице на цялата Българска Църква, а също така отдаде последна почит на гроба на починалия първойерарх на България.

Царство небесно и вечен мир на Негово Светейшество Патриарх Български Неофит!

Пресслужба на Киевската Митрополия
на Украинската Православна Църква (ПЦУ)