2024 03 07 15 21 23

Митрополит Николай „прикани“ свещеници и вярващи да контрапротестират в София в защита на противоуставната „Синодална наредба“

По храмовете на Пловдивска епархия са разлепени обяви за събиране на желаещи да дойдат в София на 12 март „с безплатен транспорт“ и да се направи контра-протест пред Синодалната палата по време на заседанието на Синода, съобщи Двери.

Това се предприема докато в София вече има организиран протест срещу т.нар. Синодална наредба, който ще започне от 8:30 ч.

В обявата по пловдивските храмове пише: „Организира се безплатен превоз за желаещите да подкрепят Светия Синод на 12.03.2024 г. Записване при свещопродавната. Тръгване в 7:00 часа. Връщане в 12:00 часа“. Общата формулировка „в подкрепа на Светия Синод“ вместо „в подкрепа на синодалната наредба“ не дава яснота за проблема и е очевидно подвеждаща. Свещеници получават телефонни обаждания да се явят в 6,30 ч. за отпътуване към София.

Очевидно е, че клирици и вярващи от Пловдивска епархия ще бъдат доведени в София, за да подкрепят стратегиите на своя Митрополит Николай.

Организирането на „контра-протести“ с организиран транспорт до столицата е прийом от политическите борби и досега не е бил прилаган в БПЦ. Това поведение не е логично и ясно свидетелства за определен стил на управление, за което общите интереси на Църквата не са на първо място. Безотговорно и с дългосрочни последици за мисията на Българската православна църква е да се разделят клирици и миряни на „защитаващи Синода на БПЦ“ и „защитаващи Устава на БПЦ“, написаха още сайта Двери.