Svetiya Sinod (2)

Ще се проведе протест „Срещу противоуставните действия на митрополити от Синода на Българската Православна Църква“

Във вторник, 12 март 2024 г. от 8:30 ч. сутринта пред Синодалната палата на ул. Оборище 4 в София ще се проведе протест под надслов „Срещу противоуставните действия на митрополити от Синода на Българската Православна Църква“.

Събитието се организира чрез Фейсбук и е описано така:

„Протестираме срещу противоуставните действия на митрополити от Синода на Българската Православна Църква, които касираха проведения избор за Сливенски митрополит съгласно разписаната процедура в Устава на БПЦ и срещу създаването на т.нар. „синодална наредба“ по време на избори, чрез която се отнема уставното право на глас на клирици и миряни, като се заменя само с митрополитско право на избор на нови митрополити, игнорирайки правата на клирици и миряни, закрепени и защитени от Устава.

От Синода се изисква следното:

1. Да отмени акта, с който касира канонично и законово проведените епархийски избори в Сливенска Епархия, при които бяха избрани двама достоизбираеми – Агатополски Епископ Иеротей с 26 гласа и на второ място Константийски Епископ Михаил с 22 гласа.

2. Да отмени противоуставната „синодална наредба“, чрез която се отнемат права на клирици и миряни при епархийски избори в полза на абсолютни права за митрополитите, които да имат единствени право да гласуват за нови митрополити.

3. Да проведе честен, публичен и прозрачен избор на нов Сливенски митрополит измежду двамата избрани – Епископ Иеротей с 26 гласа и Епископ Михаил с 22 гласа.

4. Свикване на Църковен събор, какъвто не е свикван нито през 2012, нито през 2016, нито през 2020, в случая за промяна на Устава така, че правата на клириците и миряните не само да бъдат защитени, но и разширени с оглед предписаното в Свещените Канони и вековната традиция на Църквата, които не дават абсолютна власт на митрополитското тяло (Синода).

Протестът ще се проведе на 12 март 2024 г. (вторник) от 08:30 ч. пред Синодалната палата в град София (срещу Храм-паметника Свети Александър Невски).

Поканата се отнася за всички епископи, свещеници, дякони, монаси, монахини и вярващи от Българската Православна Църква, граждани и хора с изявена гражданска позиция за справедливост и честност, независимо от политическите и митрополитските пристрастия, които всеки има.

За истината, справедливостта, достойнството, човешките права и честното провеждане на избори не може да има различия, които да разделят обществото, а само да го обединяват.

В този смисъл протестът не обслужва определени хора и/или организации, а само Истината и Справедливостта.“

Посетете страницата на събитието