Wjsyrhate4wq

България експулсира предстоятеля на Руското подворие в София Архимандрит Васиан Змеев, съобщи руският посланик (ОБНОВЕНА)

EL

Руската информационна агенция „ТАСС“ съобщи днес, че „българските власти решиха да експулсират от страната предстоятеля на Руската православна църква в София архимандрит Васиан“, заедно с други духовници от подворието.

ТАСС твърди, че е получила информацията си от руското посолство в България.

„[Българските власти] сметнаха, че отец Васиан представлява заплаха за националната сигурност“, казват източниците на ТАСС.

Според посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова, цитирана от „ТАСС“, в четвъртък представители на Руската православна църква „са били повикани в миграционната служба, където им е казано, че представляват заплаха за националната сигурност на България и трябва да напуснат страната днес“. „В същото време те бяха качени в арестантски автомобил и откарани по домовете им, за да могат да си съберат нещата, след това ги откараха до църквата и след това до границата със Сърбия“, казва посланик Митрофанова, според медията.

„Това е безпрецедентно събитие, църквата е отделена от държавата и не е ясно как духовниците могат да застрашат националната сигурност“, добавя посланикът. Според нея „много енориаши ходят в Руската църква в София“ и подобно събитие е „падение в пропаст“. „Можем да кажем, че те просто се изплюха в лицето на нашата църква, още повече, че това се случи на Рождество Богородично“, отбелязва Митрофанова.

„ТАСС“ е отправила искане за коментар до прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков. Отговорът му: „Не знам подробности. Обърнете се към външното министерство.“

Припомняме, че според по-ранна информация, съобщена първоначално от уебсайта „Религија.мк“, Република Северна Македония е обявила за персона нон грата Архимандрит Васиан Змеев.

Следете темата тук