Wjsyrhate4wq

Η Βουλγαρία απελαύνει τον Προϊστάμενο της Ρωσικής Αποστολή στη Σόφια Αρχιμανδρίτη Βασιανό Ζμέεφ, λέει η Ρωσίδα πρέσβειρα (ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟ)

BG

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε σήμερα ότι „οι βουλγαρικές αρχές αποφάσισαν να απελάσουν από τη χώρα τον Προϊστάμενο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σόφιας, Αρχιμανδρίτη Βασιανό“, μαζί με άλλους κληρικούς της Αποστολής.

Το TASS ισχυρίζεται ότι έλαβε τις πληροφορίες του από τη ρωσική πρεσβεία στη Βουλγαρία.

„[Οι βουλγαρικές αρχές] θεώρησαν τον πατέρα Βασιανό απειλή για την εθνική ασφάλεια“, ανέφεραν οι πηγές του TASS.

Σύμφωνα με την πρέσβειρα της Ρωσίας στη Βουλγαρία Ελεονώρα Μιτροφάνοβα, την οποία επικαλείται το „TASS“, την Πέμπτη εκπρόσωποι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας „κλήθηκαν στην υπηρεσία μετανάστευσης, όπου τους είπαν ότι αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Βουλγαρίας και ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα σήμερα“. „Ταυτόχρονα, τους έβαλαν σε ένα όχημα κράτησης και τους οδήγησαν στα σπίτια τους για να μαζέψουν τα πράγματά τους, στη συνέχεια τους οδήγησαν στην εκκλησία και στη συνέχεια στα σύνορα με τη Σερβία“, δήλωσε η πρέσβειρα Μιτροφάνοβα, σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης.

„Πρόκειται για ένα πρωτοφανές γεγονός, η εκκλησία είναι διαχωρισμένη από το κράτος και δεν είναι σαφές πώς ο κλήρος μπορεί να απειλήσει την εθνική ασφάλεια“, πρόσθεσε η πρέσβειρα. Σύμφωνα με την ίδια, „πολλοί ενορίτες πηγαίνουν στη Ρωσική Εκκλησία της Σόφιας“ και ένα τέτοιο γεγονός αποτελεί „βουτιά στην άβυσσο“. „Μπορούμε να πούμε ότι απλά έφτυσαν κατάμουτρα την εκκλησία μας, ειδικά από τη στιγμή που αυτό συνέβη ανήμερα του Γενεσίου της Θεοτόκου“, σημείωσε η Μιτροφάνοβα.

Το „TASS“ απέστειλε αίτημα σχολιασμού στον εκπρόσωπο Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ. Η απάντησή του: „Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες. Επικοινωνήστε με το υπουργείο Εξωτερικών“.

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με προηγούμενες πληροφορίες, που αναφέρθηκαν αρχικά από την ιστοσελίδα „Religija.mk“, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας έχει κηρύξει τον Αρχιμανδρίτη Βασιανό Ζμέεφ persona non grata.

Μετάφραση στα ελληνικά: Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης