Antonij Rps Skopje 3

МВнР на РСМ обяви за персона нон грата руския Архимандрит Васиан Змеев

MKEL

МВнР на Република Северна Македония е изгонило няколко руски дипломати, сред които е и духовникът на Московската Патриаршия в София. Всички са обявени за персона нон грата. Това съобщи сайтът „Религија.мк“.

Става дума за Архимандрит Васиан Змеев, който управлява руското подворие в София, но от края на ноември миналата година е определен неофициално от Патриарх Кирил да отговаря и за Охридската Архиепископия, обсебена от владици свързани с комунизма, титовизма и югославските специални служби.

Освен И. Хропячков, А. Рождественски, както и аташето С. Попов, които са извършили неуместни дипломатически действия, Васиан Змеев също е обявен за персона нон грата и му е забранено за влиза повече в Република Северна Македония. Четиримата трябва до пет дни да напуснат страната, гласи информацията.

Според информацията, през последната година Васиан Змеев от София се опитва да плете мрежа от верни духовници, които да преориентират Охридската Архиепископия категорично към Москва и Белград и да спрат, както те го наричат, „настъпление на Вселенската Патриаршия в РСМ“.

В последно време Змеев често посещава Архиепископа на Охрид г-н Стефан, Кумановския и Осоговски Митрополит Григорий и Пелагонийския Митрополит Петър.

Васиан Змеев работи в особено тясно сътрудничество с Кумановско-Осоговския Митрополит Григорий, известен русофил, който открито налага руско влияние в Охридската Архиепископия. Змеев е чест гост в епархията му, в която се черкува руският посланик в Скопие г-н Сергей Бездникин, а наскоро Сръбският Патриарх Профирий уважи Куманово-Осоговската епархия и служи лично с Митрополит Григорий, без да е имало покана от предстоятеля Охридската Архиепископия Негово Високопреосвещенство Архиеписокоп Стефан. Григорий отдавна демонстрира, че е верен на Кремъл, а Московският Патриарх Кирил Гундяев поздравява за празниците жителите на РСМ чрез своя агент там – Митрополит Григорий.

Изгонването на Васиан от Република Северна Македония поставя в доста лоша светлина и България и Българската Православна Църква.

Важно е да се припомни, че Синодът на БПЦ призна сръбския псевдотомос, предоставен на Охридската Архиепископия под името „Македонска Православна Църква“, независимо, че е неканоничен.

Според информацията от РСМ, по-голямата част от духовниците и епархиите в тази страна са ориентирани към Вселенската Патриаршия и очакват Вартоломей да издаде най-после Томос за автокефалия.

Но в последно време делата на някои тамошни дъховници и акто цяло на Синода на Охридската Архиепископия показват друго. Изобщо не трябваше да вземат псевдотомоса от Порфирий. А не да вземат от Порфирий псевдотомоса, да съслужат с него почти всеки месец и в същото време да искат Томос за автокефалия от Вселенската Патриаршия.

Крайно време е и МВнР на България да обяви Васиан Змеев за персона нон грата. От години Doxologia Infonews настоява т.нар. „Руско подворие в София“ да бъде закрито, защото то представлява външен религиозен отдел на ФСБ. Служителите там са руски агенти в расо.

Архимандрит Васиан Змеев бе главно действащо лице при визитата в София миналата зима на Волоколамския Митрополит Антоний от РПЦ, който е дясната ръка на Кирил Гундяев.

Заедно бяха приети и от бившия министър-председател на България г-н Симеон Сакскобургготски, представящ се за „цар“. Змеев е под прякото началство на Елеонора Митрофанова, посланик на Русия у нас.

В същото време, Васиан Змеев е изключително близък с немалка част от българските архиереи и свещеници, сред които Пловдивския Митрополит Николай.