Jwi4lw6vmfswnapdlcnjqq8w27nb59pz

Пендаровски: РПЦ призна „автокефалията“ на нашата Църква и не виждам проблем от посещението на Волоколамския Митрополит Антоний

MKEL

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски не вижда проблем във факта, че председателят на Отдела за външни църковни отношения на Московската Патриаршия Волоколамският Митрополит Антоний пристигна в Република Северна Македония на «работно посещение» в т.нар. „Македонска Православна Църква“ Охридска Архиепископия, както все още продължава да се назовава Църквата в Република Северна Македония. Това посещение е с благословията на Мосвковския Патриарх Кирил Гундяев, идеолог и духовен вдъхновител на руската инвазия в Украйна.

„Досегашното посещение мина в тази църковна дипломация. Руската Църква призна МПЦ и щом се движи в тези рамки, нямам проблем и не смятам, че руши държавата. Ако църковната дипломация, за която безспорно знаем, че се използва от Путин като един от неговите инструменти за оправдаване на войната в Украйна и зверствата, които той извършва там, тогава аз не бих подкрепил това, но досега срещите са били само в рамките на Църквата и са говорили за църковни въпроси“, каза Пендаровски.

Вижте още: Охридският Архиепископ Стефан съслужи с дясната ръка на агресора Кирил Гундяев: Благодаря, че признахте „автокефалията“ ни

Според съобщението Волоколамският Митрополит Антоний се обърна към Охридския Архиепископ Стефан за да му предаде поздравите и топлите молитви на Патриарх Кирил, като още веднъж поздрави Архиепископ Стефан за предоставянето на „канонична автокефалия“.

От своя страна, Високопреосвещеният Архиепископ Стефан, не „Блаженейшият“ и Високопреосвещеният Брегалнишки Митрополит Иларион също благодариха сърдечно на Патриарх Кирил за това, е че признал „каноничната автокефалия на Македонската Православна Църква – Охридска Архиепископия“.

Важно е да се отбележи, че Охридската архиепископия няма Томос за автокефалия! Псевдотомосът, който Сръбската църква приписва на Охридската църква, няма канонична стойност. Но явно в Република Северна Македония приемат този псевдотомос за „каноничен“ и си играят с Москва и нейните интереси. Поведението им е недопустимо.

Вижте още: Волоколамският Митрополит Антоний се срещна с Охридския Архиепископ Стефан

Много жалко, че за Стево Пендаровски няма никакъв проблем от посещението на Волоколамския Митрополит Антоний. Какво означава в „рамките на Църквата и по църковни въпроси“. Митрополит Антоний Севрюк не е дошъл да коментира църковни въпроси, а да укрепва руското лоби и зависимости в Църквата на Република Северна Македония. И това Стево пендаровски не го знае ли? Тогава си задаваме следния въпрос, след като и Пендаровски приема псевдотомоса на Сърбия и е благодарен на Москва, че го е признала:

Какво иска той и Църквата в Република Северна Македония от Вселенската Патриаршия? Очевидно, не искат Томос за автокефалия, тъй като според тях те вече имат.

Вижте още: Волоколамският Митрополит Антоний посети православните светини на Скопие

Или може би искат да си правят колекция от „томоси“? Това е обидно и цинично.

Но всичко това показва какво църковно и каноничноправно невежество има сред епископите и клириците на Охридската Архиепископия и държавното ръководство на Република Северна Македония.

Вече се съмняваме дали те заслужават да получат Томос за автокефалия… Разбира се, само Майката Църква Вселенска Патриаршия може да направи преценка дали да предостави Томос за автокефалия на Охридската Архиепископия.

Очевидно, те считат, че след като са получили псевдотомос от Сръбската Църква, така той ще бъде признат от славяноезичните църкви. След това ще поискат Томос за автокефалия от Вселенската Патриаршия, но с име, което да се използва само в гръкоезичните Църкви, така че всички да са доволни.

Вселенските събори и каноничното право на Православната Църква са много ясни и категорични: Само Вселенската Патриаршия може да предоставя Томос за автокефалия по икономия и тя да решава какво наименование да използва съотваната поместна Църква.

Църквата в Република Северна Македония не може да има два томоса за автокефалия, един който се харесва на Москва и един, който е предоставен от Вселенската Патриаршия. Както Православната Църква е ЕДНА, съгласно Символа на вярата, така и една поместна Църква може да има само ЕДИН томос за автокефалия – предоставен от Вселенската Патриаршия. Православната Църква не е „конфедерация от независими църкви“, в каквато се опитват да я превърнат от Московската Патриаршия.

Всичко останало са политически инструменти и руска геополитика.