59a88zf6jd2lxp7mp2bu08mbjiaqnljx

Охридският Архиепископ Стефан съслужи с дясната ръка на агресора Кирил Гундяев: Благодаря, че признахте „автокефалията“ ни

EL

На 12 януари председателят на Отдела за външни църковни отношения (ОВЦО) на Московската Патриаршия Волоколамският Митрополит Антоний, който се намира в Република Северна Македония с благословението на Негово Блаженство Московския Патриарх Кирил Гундяев, посети Лесновския Монастир. В монастирския Храм на Свети Архангел Михаил той все участие в Божествената Литургия за празника на Свети Гавриил Лесновски, Епископ Велички, който е особено почитан в монастира.

Виж още: Волоколамският Митрополит Антоний се срещна с Охридския Архиепископ Стефан

Литургията бе отслужена от ръководителя на автономната към Сръбската Патриаршия Охридска Архиепископия Негово Високопреосвещенство Охридския Архиепископ Стефан, с когото съслужиха Волоколамският Митрополит Антоний и Брегалнишкият Митрополит Иларион, Архимандрит Васиан Змеев, настоятеля на Подворието на Руската Православна Църква в София (руско подворие в София, България) и помощник-председателят на ОВЦО свещеник Александър Ершов, клирици на Румънската Православна Църква протойерей Виорел-Даниел Пасмангиу, протойерей Йоан Данчи и йеромонах Лука Николчеа.

На богослужението присъстваха извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в Република Северна Македония С.А. Баздникин, монаси от Румънската Църква и Охридската Архиепископия, поклонници и многобройни енориаши.

В своята проповед Негово Високопреосвещенство Охридският Архиепископ Стефан по-специално подчерта „историческото значение“ на сегашното съслужение на архиереи от Република Северна Македония с руски митрополит, което се състои за първи път от 1962 г., когато са съслужили заедно блаженопочиналите Московски Патриарх Алексий I, Сръбския Патриарх Герман и Архиепископ Доситей от Скопие. 

Виж още: Волоколамският Митрополит Антоний посети православните светини на Скопие

Архиепископ Стефан приветства пристигането на Митрополит Антоний Волоколамски „в страната, от която славянската писменост е пренесена преди повече от 1100 години в тогавашна Русия, в страната на църквите, страната на монастирите, страната на кръстовете, страната където преди повече от 100 години, бягайки от болшевишкото преследване, пристигат и намират подслон множество руски монаси, в страната, в която е живял великият руски и всеправославен светец – свети Йоан Шанхайски, страна малка по територия, но велика по история, в страна, чиято църковна автокефалия току-що беше предоставена, но чиято църковна история е древна“. 

В текста на приветствие на Охридския Архиепископ Стефан могат да се видят десетки лъжи и исторически неточности! Недопустимо изказване от страна на Архиепископ Стефан! Сервилно и цинично поведение от страна на архиереите от Охридската Архиепископия, които уж много се натискаха да получат Томос за автокефалия от Вселенската Патриаршия, но очевидно от последните срещи и изказвания, очевидно те са се задоволили с псевдотомоса на Сръбския Патриарх Порфирий, предоставен под давлението на Московския Патриарх Кирил Гундяев с цел „унижение“ на Майката Църква и Вселенския Патриарх Вартоломей.

Щом Архиепископ Стефан приема тази псевдоавтокефалия, нека да си остане с нея. С други думи, да си остане без автокефалия. Недопустимо е един архиерей да има поведение, което би се харесало на събеседника му. От много игрички, накрая ще стане така, че Охридската Архиепископия няма да получи Томос за автокефалия.

Вместо Охридската Архиепископия и нейните архиереи да се учат от Православната Църква на Украйна и нейните архиереи какво поведение трябва да имат, а те правят обратното – сближават се с Москва и стават проводник на техните интереси и манипулации, продължават да играят игрички и да имат двулично поведение.

Не може Архиепископ Стефан да каже, че „има предоставена автокефалия“ и в същото време пред Вселенския Патриарх да говори, че иска автокефалия. Това е несериозно поведение.

Архиепископ Стефан продължава да проповядва лъжите за древната история на Република Северна Македония, която е взета от Гърция, за писменост пренесена от „Македония“, която идва от България и то пренесена в Русия преди 1100 години, когато такава държава не е съществувала. Пренесена е в Киевска Рус-Украйна. От Киев по-късно отива и в Московия. Московия по времето на цар Петър I открадва името „Русия“ за неговото Московско княжество.

Отделно, Архиепископът помоли Митрополит Антоний да предаде на Московския Патриарх Кирил Гундяев неговата сърдечна благодарност за „признаването на автокефалията на Македонската православна църква – Охридската архиепископия и изрази надежда, че ще може да служи с него в подходящия момент за Бог“.

Архиепископ Стефан благодари за „предоставен автокефалия“, а пред гръцките архиереи казва съвсем друго – чакаме автокефалия от Майката Църква. Какво е това двуличие? С това си поведение архиереите от Охридската Архиепископия показват колко още не са готови да получат автокефалия.

След богослужението архиереите и духовенството се поклониха пред мощите на Свети Гавриил Лесновски, Епископ Велички, почиващи в католикона.

Приемайки високи гости в архондарика на монастира, Брегалнишкият Митрополит Иларион сърдечно благодари на Волоколамския Митрополит Антоний за посещението в древния прославен монастир като и той „го помоли да предаде дълбока благодарност на предстоятеля на Руската Православна Църква за любовта му към Македония и за великото дело за признаване на каноничната автокефалия на Македонската православна църква – Охридската архиепископия“.

Много благодарности към Кирил Гундяев. А благодариха ли му, че благославя убийства на украинци, че неговата Църква дейно участва в престъпленията на руската армия в Украйна? Брегалнишкият Митрополит Иларион, дори подчертава, че Кирил Гундяев е признал „каноничната автокефалия“ на т.нар. „Македонска Православна Църква“ Охридска Архиепископия. Е, щом това е „канонична“ автокефалия, ако Вселенската Патриаршия някога предостави Томос за автокефалия, тогава какво ще кажат за нея?

В отговор на това, председателят на ОВЦО каза, че в сърцето му остава споменът от посещението на монастира, за неговите прекрасни светини и прекрасни стенописи, завинаги ще бъде свързан с един много важен спомен, че именно в този монастир той за първи път е имал възможността да съслужи с „македонски архиереи“ на Божествената Литургия: „Молихме се да настъпи този ден, трудихме се за това по силите си и се радваме, че днес станахме участници в този празник на вярата“.

Митрополит Антоний дори подчертава и си признава най-нагло, че Московската Патриаршия се е трудило много за предоставянето на псевдо-томоса за псевдо-автокефалия на Охридската Архиепископия. Не, тя не се е трудила, тя просто нареди на Сръбския Патриарх да я предостави, за да „унижи“ Вселенския Патриарх Вартоломей.

Друг е въпросът, че няма как да унижи Майката Църква, която има предостави прерогативи от Вселенските събори и вековната църковна традиция да предоставя автокефалия.

Трима клирици на Румънската Патриаршия също съслужиха с представител на Църквата-агресор. Явно за тези лица в расо парите и зависимостите от Русия са по-важни от морал и благоприличието да съслужат с едни убийци, с хора в расо, които оправдават убийствата на хиляди украинци с богословието и обещават рай за всеки руски войник, убивал и загинал на украинския фронт…

Антоний Севрюк благодари на Митрополит Иларион „за неговата любов и гостоприемство, а също така го поздрави за предстоящата му 50-годишнина, дарявайки му панагия“.

След това гостите от Руската Православна Църква, начело с Волоколамския Митрополит Антоний, бяха поканени на монашеска трапеза, след което посетиха забележителностите на монастира, по-специално мемориалния музей на Свети Гавраил Велички, както и гробове на руски монаси, подвизавали се тук през 20 век.