Sute de preoți și enoriași ai bisericii subordonate Rusiei au protestat la Chișinău împotriva unei posibile vaccinări obligatorii anti Covid | VIDEO & FOTOGRAFII

In other languages: BG


Un grup de preoți și cetățeni, afiliați Mitropoliei Moldovei, care este subordonată Bisericii Ortodoxe a Rusiei, s-au adunat, marți, în centrul Chișinăului, la un protest împotriva vaccinării anti-COVID-19 și a „vaccinării obligatorii”, deși în Republica Moldova nu există nicio prevedere legală care ar impune obligativitatea imunizării.

În Republica Moldova funcționează două biserici ortodoxe, una a Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române de la București, și cea a Moldovei, subordonată bisericii conduse de Patriarhul Kirill de la Moscova.

Manifestația are loc la puțin timp după ce Mitropolitul Vladimir a avut o întâlnire cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, în cadrul căreia cei doi au discutat despre importanța dialogului și cooperării între Biserică și Stat, mai ales în condițiile crizei pandemice şi economice cu care ne confruntăm în ultima vreme.

Protestul a început cu intonarea mai multor imnuri religioase și cu afișarea pancartelor care conțin mesaje critice la adresa procesului de vaccinare.

Aceștia au venit cu pancarte pe care era scris: „Corpul meu, copilul meu, decizia mea”, „Unde ai obligativitate, nu mai este libertate”, „Binele” se cheamă abuz” și au cântat rugăciuni în grup.

Medicii epidemiologi recomandă vaccinarea anti-COVID-19 ca fiind singura cale de protecție contra formelor grave și extrem de grave de COVID-19. Până astăzi în țară s-au vaccinat mai bine de un milion de persoane.

În Republica Moldova vaccinarea anti-COVID-19 este benevolă.

La mijlocul lunii iulie autoritățile statului au luat în discuție ipoteza vaccinării obligatorii a unor categorii profesionale, respectiv cele care desfășoară activități cu publicul, însă nu s-a luat o decizie în acest sens.

Mitropolia Moldovei, despre protestul împotriva vaccinării anti-COVID-19

„Biserica Ortodoxă din Moldova, prețuiește știința medicală și multele beneficii ale acesteia. În acest context, atitudinea Bisericii a fost și rămâne una favorabilă vaccinării. În acest sens, Mitropolia salută și încurajează eforturile autorităților medicale de vaccinare a cetățenilor, care ar putea diminua și stopa actuala pandemie. Însă, Biserica nu se poate pronunța în probleme de ordin strict medical”, se arată într-un comunicat al mitropoliei.

„Toți trecem prin aceste vremuri de grea cumpănă pentru sufletele și trupurile noastre. Îndemnăm creștinii să se adreseze pentru o informare corectă la specialiștii din domeniul medical, care de la începutul pandemiei au luptat și luptă pentru viața și sănătatea fiecărui om. Biserica înțelege complexitatea și varietatea opiniilor, mai ales sub influența multor informații la acest subiect, apărute în mass-media, care generează o atmosferă de teamă, anxietate și intimidare. Subliniind că, indiferent de opinii toți sunt fiii Bisericii. În acest sens, invităm pe toți să păstreze legătura păcii, unității și iubirii care ne aduce împreună în Hristos. Biserica atrage în continuare atenția credincioșilor asupra importanței respectării în continuare a tuturor măsurilor de sănătate solicitate de autorități, deoarece pandemia continuă să reprezinte o amenințare la adresa vieții umane”, se mai arată în comunicat.

VIDEO & FOTOGRAFII

Surse: digi24.roagora.mdmoldova.europalibera.orgipn.mdtv8.md

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal