E1668811183849

Свещеници от Сливенска епархия поискаха за пореден път църковно наказание за двамата братя Янакиеви

Свещеници от Сливенска епархия искат църковен съд за свещениците Силвестър и Евгений Янакиеви. Това съобщава местната медия Chernomorie-bg.com – новини от Черноморието, като публикува документа, подписан и изпратен до Св. Синод на БПЦ на 8 април т.г.

Писмото е предизвикано най-вече от твърденията на двамата братя свещеници през последните месеци, хвърлили безпочвени обвинения срещу свои събратя и избиратели, че са закононарушители и по думите им „ОПГ – организирана престъпна група“, докато в действителност самите те нарушават Устава на БПЦ.

Според неговите събратя, отец Евгений Янакиев, който е предстоятел на катедралния храм „Свети Димитър“ в гр. Сливен, е позволил църковното настоятелство на храма да бъде съдружник във фирма „Лавхил“ ООД (ЕИК 205356430), при условие, че в същата фирма е съдружник Неделина Драгиева, за която се знае, че живее на семейни начала с брат му Силвестър Янакиев. От писмото става ясно, че през последните няколко години той е получавал възнаграждение при храм „Св. София“ в гр. Сливен, без да служи като чреден свещеник „и към момента присъства във ведомостта, под която вероятно се подписва и  наместникът на Сливенския престол – митрополит Йоан“.

Свещениците припомнят също така, че отец Силвестър сам признава, че начинът му на живот изисква той да се откаже от свещенослужението си, но не го е направил досега, „понеже митрополитът не го пуска“ и недоумяват защо той се представя за съвестта на епархията.

Писмото е подписано от 32 свещеници от епархията и е изпратено до Наместника на овдовелия Сливенски епархиски престол – Варненски и Великопреславски митр. Йоан, и съответно – до Наместник-председателя на Св. Синод Врачански митр. Григорий и до всички синодални митрополити, като завършва със следните думи: „Като оставаме с вяра и надежда във Вас, нашите архиереи, изразяваме увереност, че нашето искане ще бъде удовлетворено в най-къс срок, за да се изчисти петното, което двамата свещеници хвърлиха върху свещенослужителите и миряните в Сливенска епархия. Просим Вашите молитви и оставаме верни в Христа чада на Българската православна църква!“.

Причините за искането са изложени подробно, а пълният текст на писмото може да се прочете на този линк:

Свещеници искат църковен съд за братя Янакиеви, въвлекли сливенски храм като съдружник във фирма – Chernomorie-bg.com – новини от Черноморието

Това не е първото подобно искане на свещеници от Сливенска епархия към техния митрополит. На 19 август 2020 г. Doxologia Infonews съобщи за декларация на архиерейските наместници на духовните околии до покойния Сливенски митрополит Йоаникий, които искат незабавното отстраняване на отец Силвестър Янакиев като клирик на Сливенска епархия, обвинявайки го в „грубо нарушение на богоустановения каноничен и административен ред на църквата“. Свещениците поискаха тогава Сливенският митрополит да отстрани отец Силвестър като духовен надзорник на Сливенска епархия, който „много често посещава чужди митрополии“, където се „обсъждат вътрешни епархийски проблеми“, а отец Евгени – като протосингел на Сливенска митрополия, който „му помага и подкрепя всички негови деяния, за уронване авторитета на Сливенския митрополит, секретаря на митрополията и епархийските съветници“.

През септември 2021 г. отец Силвестър излезе с публикация на личния си профил във фейсбук (поместена и в Lentata), изяснявайки защо не иска да бъде повече изповедник на покойния митрополит Йоаникий, признавайки, че писмото „около 40 свещеници подписаха в желанието си „да защитят своя владика“, като искат оставката и низвержението ми“.

Това е сериозен прецедент в най-новата история на БПЦ, тъй като досега не е известно за пореден път голям брой свещеници да се обръщат към своя митрополит с една и съща молба, стигайки този път и до Св. Синод на БПЦ.

Един друг прецедент в БПЦ, по който също досега няма отношение, припомня разследването на журналистката Татяна Ваксберг, която през 2014 г. в Дойче веле писа за случая с Троянския манастир и „първомайското прочистване от хомосексуални“, в което отец Силвестър Янакиев участва активно съвместно с покойния депутат Павел Чернев от партия „Атака“ и Симеон Костадинов, който никога не е криел неонацистките си възгледи. Случаят стана широко и скандално известен в медиите, още повече, че Костадинов е бивш деец на повечето националистически организации в България – от ранната „Атака“, през БНС на Боян Расате до ВМРО и НФСБ, а през 2021 г. стана председател на ПП „Чест“, в чието учредяване участва и самият Силвестър Янакиев, за което съобщи тогава Свободна Европа в свой обширен материал по темата.

Това припомняме във връзка с Раздел ІІ, чл. 135 от Устава на БПЦ, засягащ правомощията на свещенослужителите, техните права и задължения, които се отнасят за всички свещеници на Българската православна църква без изключение.

Източник: Християнство.бг