Сафонов

Поредна забрана за служение за двама свещеници на Руската църква

Руската църква продължава да забранява служение на свои свещеници, става ясно от сайта на Московската патриаршия. На 23 април канцеларията съобщава, че свещ. Димитрий Сафонов ще бъде освободен от послушанието и задълженията си, ще бъде преместен в друг храм и му се забранява да благославя, да носи расо и свещеницески кръст до 2027 г. Не се споменава причината за наказанието, освен, че „в края на периода на епитимията, според отзивите от мястото на послушанието, ще бъде взето решение относно възможността за по-нататъшно свещенослужение“, се казва в изявлението на епархията.

Свещ. Димитрий Сафонов отслужи панихидата на покойния опозиционер Алексей Навални на 26 март, на която присъстваха хиляди хора. Алексей Навални беше най-яростният критик в Русия на президента Владимир Путин и почина през февруари на 47-годишна възраст в колония за политически затворници. Видеото с панихидата е достъпно в You tube.

Другият свещеник със забрана за служение за срок от три месеца е Александър Востродимов „във връзка с нарушение на благословение от епархийския архиерей, внасяне на съблазни сред вярващите (Мат. 18:6), а също съгласно 39 и 81 правила на светите апостоли докато принесе видими плодове на покаяние“. За този период отец Александър е изпратен като четец в друг храм.

Свещ. Йоан Бурдин в своя блог в Телеграм коментира, че не вижда какво отношение имат и двете правила към отец Александър. Реалната причина за запрещението би могла да е неговият YouTube канал, където разглежда християнското отношение към насилието и войната. В началото на войната в Украйна, отец Александър се включи в Призив на свещеници и дякони от Руската православна църква за помирение и прекратяване на войната.

Източник: Християнство.бг