Начало » Новини » Светът » Послание на Архиепископа на Австралия Макарий по случай Националната седмица на помирение с коренното население в Австралия, 2021

Послание на Архиепископа на Австралия Макарий по случай Националната седмица на помирение с коренното население в Австралия, 2021

In other languages: ENGR


Превод: Йордан Георгиев

Днес се навършват петдесет и четири години от референдума (27 май 1967 г.), който се превърна в крайъгълен камък в помирението на широката австралийска общност с коренното население на страната. Важен пробив в този процес е историческото решение от 3 юни 1992 г., с което Върховният съд на Австралия оправдава Един Койки Мабо, признавайки правата върху земята на аборигените и жителите на островите Тересов проток [1]. Осем години по-късно десетки хиляди австралийци, както местни, така и чуждестранни, преминаха заедно пристанищния мост в Сидни, отбелязвайки поредната важна стъпка напред към желания път за помирение.

Ясно е, че ние все още се движим в една и съща посока, с малки или по-големи стъпки. Началото на Националната седмица на помирението обаче предлага идеална възможност да ускорим темпото си и да намалим драстично разстоянията, които ни разделят.

Нека се възползваме от възможността. Нека пътуваме през Националната седмица на помирението с желанието да се срещнем и да се опознаем.

Научете всеки аспект от историята на Австралия с акцент върху историята на първите народи. И тогава, нека се срещнем; станете по-близки и нека единият научи нещо за другия, нека да споделяме тревогите, очакванията и визиите.

Колкото по-кратки стават разстоянията и колкото повече изчезват линиите на разделение, толкова повече идеята за помирение ще се трансформира в жив опит сред австралийското общество.

Нека тези дни станат нашият творчески трамплин!

Източник: Το Βήμα της Εκκλησίας


Кратка история на националната седмица на помирение с коренното население на Австралия (Бел. прев.)

Националната седмица на помирение с коренното австралийско население се празнува в Австралия всяка година между 27 май и 3 юни.

Горепосочените дати са свързани с две важни събития:

Първото събитие е от 27 май 1967 г., когато се провежда референдум, на който повече от 90% от австралийците гласуват  положително за провеждането на програми за коренното население и включването им в преброяването на населението.

На втората дата, която е 3 юни 1992 г., по време на т.нар. казус „Мабо“, Върховният съд на Австралия отхвърля правната фикция „terra nullius[2], т.е. земя, която не принадлежи на никого, на която се основават британските претенции за притежаване на Австралия.

В Австралия от години има сериозна кампания, която се подкрепя от правителството и неправителствените организации за изучаване и показване пред целия свят на истинската история на аборигенското население след колонизацията на континента, вкл. и извършените престъпления от колонизаторите.


[1] Луис Ваес де Торес – испански мореплавател, който преминава протока през 1606 г. Островите са кръстени в негова чест. Островите са разположени между континента Австралия и  Папуа Нова Гвинея Морската граница в протока между Папуа Нова Гвинея и Австралия е начертана през 1978 г. по силата на споразумение. Торесовият проток се споменава в романа на Жул Верн „Двадесет хиляди левги под водата“, където е опасен проток, в който за кратко засяда подводницата Наутилус. Тази островна група не бива да се бърка с Торесовите острови, получили същото наименование в чест на същия мореплавател, които са част от Република Вануату в Тихия океан – Бел. прев.

[2] От латински език „ничия земя“ – Бел. прев.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal