Hrhtewqw

Отец Йоан Петров от Сливен: Моят фаворит е Епископ Арсений

Сливенският клирик отец Йоан Петров, приятел и съмишленик на Николай Пловдивски и братята Евгений и Силвестър Янакиеви от Сливен, публично във Фейсбук изрази подкрепата си за Знеполския Епископ Арсений, Викарий на Пловдивския Митрополит Николай, да стане следващ Сливенски митрополит.

Припомняме, че ден след като отец Йоан беше посетен в Сливен на 3 март от отец Евгени Михайлов (клирик на Николай Пловдивски, изпратен, за да агитира избирателите в подкрепа на Арсений Знеполски), на 4 март Петров публикува на профила си във Фейсбук обръщение, уж подписано от миряни от градове и села в Сливенска епархия, в което уж се изразява подкрепа за 8-те митрополити, които нарушиха устава, създавайки т.нар. Синодална наредба, променяща правилата за избор по време на избор.

Doxologia Infonews доказа, че това обръщение е фалшиво, тъй като посочената в него информация не отговаря на реалността. Впоследствие Йоан Петров изтри обръщението от ФБ страницата си.

На 24 април отец Йоан изрази публичната си подкрепа за дясната ръка на Пловдивския Митрополит Николай чрез публикация във Фейсбук:

„Скъпи, приятели! Никога не бих споделил, кой е моят фаворит за Сливенски митрополит, защото от една страна не съм в числото на избирателите за да агитирам за него, а от друга страна – едва ли е важно, какво мисля аз в тази посока. Причината да го направя сега е, че още преди касирането на изборите и до ден днешен, една малка група духовници не спират да демонизират образа на този епископ. Целта е с него да се плашат всички останали. Щял да си доведе нови свещеници, които да настани на техните места. Може би ще ги вземе от Марс, защото във всяка епархия има остър недостиг на свещеници. Другата теза е, че ако бъде избран, всъщност няма да управлява той, а определени свещеници от нашата епархия. Как е възможно свещеник да управлява епископ? Това меко казано е смехотворно. Аз знаех отговорите на всички тези сътворени митове и легенди, защото го познам добре, но въпреки това го попитах. Е, след малко здравословен смях съвсем сериозно ми сподели, че всичко това е безпочвено и безумно. Да! Моят фаворит е еп. Арсений. За първи път чух за него от митрополит Йоаникий. Преди 10г той ми сподели с огромна радост, че е поканен от Пловдивския митрополит Николай да възглави хиротонията му за епископ. През годините три пъти ми е споделял, че тази епископ е строг монах. Често общуваше с него по телефона, дори когато беше болен. Дядо Йоаникий изпитваше огромно уважение спрямо еп. Арсений за това реших с ясното си съзнание да застана зад него. След като дядо Йоаникий почина реших лично да се запозная с еп. Арсений. С времето осъзнах, че той притежава всички онези качества благодарение на които може по един достоен начин да продължи пътя на дядо Йоаникий. Еп. Арсений не е чудовище. Не яде хора. Строг и справедлив е. Никога не би допуснал да бъде кукла на конци, в които и да е ръце. Диалогичен и красноречив. За съжаление често лепим, какви ли не етикети на хора, които или НЕ познаваме.“

Важно е да се припомни общоизвестната истина, че Сливенският Митрополит Йоаникий беше в много обтегнати и влошени отношения както с Митрополит Николай, така и с неговия Викарий Епископ Арсений. А дали Арсений е „строг монах“, това може да се види по делата му и начина му на живот. Той е публичен, ярък и демонстративен. Особено за очите на хората в Пловдив.

Rahtegwfqd