52608618864 Da23f5baa7 O

Пловдивският Митрополит Николай изпрати свой свещеник в Сливен, за да уговаря други свещеници за неговата кауза

Doxologia Infonews получи достоверна информация, че Пловдивският Митрополит Николай изпраща свои клирици в Сливенска епархия, а преди това кани сливенски свещеници в Пловдивска епархия, да бъдат вербувани и настройвани срещу множеството клирици и вярващи в Сливенска епархия, които предпочитат дългогодишния Викарий на Митрополит Йоаникий, Агатополски Епископ Иеротей, да бъде техен митрополит.

Източниците казват, че Николай е изпратил отец Евгени Михайлов, негов клирик и приятел/съмишленик на необузданите и скандални братя Силвестър и Евгений Янакиеви, в Сливен при отец Йоан Петров, също съмишленик на Янакиеви.

Отец Евгени Михайлов (вдясно) на посещение при отец Йоан Петров (вляво), 3 март 2024, Сливен
Отец Евгени Михайлов (вдясно) на посещение при отец Йоан Петров, 3 март 2024, Сливен
Отец Йоан Петров (Сливенска Митрополия)

Трябва да се отбележи, че отец Евгени Михайлов е родом от Сливен, завършва паралелен курс на Софийска духовна семинария, след това задочен курс на Пловдивска православна академия, като през това време става приближен на Знеполския Епископ Арсений. През октомври 2020 Митрополит Николай го ръкополага за дякон.

Освен това, Евгени Михайлов работи в Културния отдел на Пловдивска Митрополия, чийто началник е Недка Чолакова, майка на настоящия депутат от ПП „ГЕРБ“ Радомир Чолаков.

С оглед на всичко това, и както гласи информацията ни, Евгени, за благодарност, че е ръкоположен и поставен да служи в Пловдив, предоставя своята помощ като човек роден в Сливен и имащ контакти със сливенски клирици, да ги вербува да подкрепят кандидата на Николай – Епископ Арсений, който изненадващо получи 17 гласа и не влезе в двойката епископи, а също и да агитира клирици да окажат подкрепа на 8-те митрополити, гласували Синодалната наредба, както и да бъдат настройвани клирици и вярващи от Сливенска митрополия срещу други клирици и вярващи от Сливенска епархия, които подкрепят Агатополски Епископ Иеротей.

Интересно че, Варненският Митрополит Йоан пише доклад въз основа на една фалшива жалба от отец Евгений Янакиев, но не обръща внимание на множеството нарушения и на това, че са притискани свещеници да гласуват за Арсений, за това че са ходили по домове и са притеснявали семейства. За това нещо Йоан Варненски не е написал доклад, който да прочете в Синода.

След посещението на Евгений Михайлов при Йоан Петров в Сливен на 3 март, на следващия ден, 4 март, Петров публикува на профила си във Фейсбук обръщение, уж подписано от миряни от градове и села в Сливенска епархия. Изявлението е озаглавено като „Право на отговор от миряните на Сливенска епархия“ и е адресирано до Патриарх Неофит, митрополитите и шефовете на БНТ и БТА. В него се изразява подкрепа за 8-те митрополити, които нарушиха устава, създавайки т.нар. Синодална наредба, променяща правилата за избор по време на избор.

В изявлението пише, че са се подписали хора дори от село Люляково, което е с 90% мюсюлманско население и всички православни християни се знаят там. Самите хора там отричат дори въобще да са чували за такова писмо, пък камо ли да са полагали подписа си. В Карнобат също отричат да имат общо с такова писмо.

Няколко часа по-късно след публикуването, Петров си изтри публикацията от профила. Въпреки това Doxologia Infonews разполага със снимка.

Не е редно младият отец Евгени Михайлов, който онзи ден стана свещеник, още от младите си години да се замесва в такива аморални и нехристиянски действия.

Добре е отец Евгени да знае, че ако продължава така, ще последва съдбата на всички предишни свещеници, които вършеха такива и подобни дейности на Митрополит Николай, и които той в последствие захвърля и изоставя, и накрая ги изпраща да служат в забутани села без хора.

Снимка на публикацията на отец Йоан Петров