Dc2b676fea4dae2d1cf48f5eda242e69

Eпископ Тихон: Патриарх Неофит положи големи усилия, за да не допусне открит конфликт в Синода

Патриарх Неофит положи големи усилия, за да не допусне открит конфликт в Светия синод.

Това каза пред БНР епископ Тихон, довереник на патриарх Неофит и близък негов приятел и съученик още от първите години на обучението им в Духовната семинария.

„Обикновено се твърди, че някой, когато стане епископ, едва ли не променя целия си характер. Не, при него не беше така“, подчерта той.

„Безкрайно добър, безкрайно мил и внимателен човек. Един издигнат и възвишен дух“, с тези думи епископ Тихон описа патриарх Неофит.

От много години Църквата ни се намира в една тежка персонална анемия, каза още епископът и разказа:

„Бяхме много малко хора преди 1989 г. … За мое съжаление Богословският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ е едно религиозно място, а не толкова църковно. Пред патриарх Неофит стоеше нелеката задача да консолидира около себе си свещеници, които са от новото време, които имаха доста интелектуална вяра. Те не бяха страдали и не бяха превъзмогвали всеки един ден, за да продължат. Това беше една трудност. За да няма разцепление в Светия синод, той трябваше да положи големи усилия, за да не допусне да има един открит конфликт вътре. Защото сегашните митрополите не се познават от деца. … Той успя да запази Църквата от някакво разцепление“.

Със сигурност Бог ще избере наследника на патриарх Неофит, подчерта епископ Тихон и добави:

„Който и да бъде избран, ако има много хора, които не искат да го видят като патриарх, трябва да знаем, че Бог го е избрал. Дано Бог да направи така, че да не посочи за патриарх някой, който ще ни покаже колко още по-дълбока може да стане кризата. Дано да избере някой, който да ни извади от това състояние на безцърковност и бездуховност“.

Интервюто на Людмила Железова с епископ Тихон в предаването „Нещо повече“ можете да чуете от звуковия файл.