431481126 10233583526629228 3942809275341207144 N

След траурните дни

Няколко думи за тези траурни дни, с които влизаме в тихата радост на Великия пост.

Отмина опелото на патриарх Неофит. Изпратихме го подобаващо в последния му път. Не можахме да спестим някои излишни неща, които се изказаха вчера, но ще се запомни особената тържественост, с която всички се простиха със своя патриарх. Тъгата беше смесена и с доста злоба, която можеше да бъде избегната, но уви, такива сме ние, хората – трудно носим немощите си и много държим да ги прехвърлим на другите, да покажем страстите си дори и в светлата печал на такъв ден.

Нямаше как да не започне пак фейсбук „сагата“ с „разколниците Вартоломей и Епифаний“. Но ми направи впечатление, че вместо да се говори защо митрополит Епифаний е дошъл да опелото на патриарх Неофит (интересно, че този път критикарите преглътнаха присъствието на другите инославни и нехристиянски вероизповедания), никой не зададе въпроса защо митрополит Онуфрий го няма!

Той живее в Украйна, а не в Русия, казват, че се е отделила УПЦ от МП, станала самостоятелна и единствено канонична, пък… Онуфрий не дойде. Имате ли обяснение? Да не би да пролича за пореден път, че УПЦ всъщност съвсем не е самостоятелна църква и във всички свои решения, включително и за пътувания до другите сестри църкви се съобразява единствено с политиката на РПЦ и мнението на патриарх Кирил?

Добре би било да се отговори на въпроса уведомен ли е и ако е, защо не е дошъл? Дали и на него е изпратено уведомително писмо, или за него важи това до патриарх Кирил?

А колкото до Епифаний, всеки може да дойде и да присъства молитвено на опелото на патриарха. Още повече, ако е митрополит под омофора на Вселенския патриарх, който възглави опелото.

Вартоломей вчера направи много важен братски жест към нашата църква и лично към покойния патриарх Неофит – мили и приятелски думи за него като брат в Христа, без да спести грешката, която направи БПЦ, като не отиде на Всеправославния събор в Крит, където ѝ беше мястото. С това покойният ни патриарх не можа да се пребори. Разбираме защо. Не можем да се сърдим на Вартоломей обаче, че ни го казва, защото си знаем кривиците – нашето място е при останалите православни сестри църкви, които бяха на събора, а не в идеологията на „руския свят“, който избива хора съвсем близо до нас, и църквата му благославя и оправдава това, като се моли за „победа над враговете“.

Подчертавам дебело – Вартоломей отдавна е мишена на тази пропагандна идеология. И се надявам клирът и паството на БПЦ, като се опре на любовта и човечността на покойния патриарх Неофит и на мъдростта на предишните ни патриарси и екзарси, да избере този, който да изведе църквата ни от задънената улица, в която сама и умишлено се вкара. В този смисъл – всякакви обиди, злоумишлени и неверни твърдения за патриарх Вартоломей хвърлят камъни в нашия двор.

Не е нужно да харесваме Вселенския патриарх. Добре е обаче да помним, че той е каноничен патриарх на Константинополската катедра, от която се кръстихме и приехме вярата си, което означава, че Константинополската катедра е Църква-майка, както я нарече през 2018 г. покойният патриарх Неофит в Желязната църква в Истанбул, и както потвърди вчера в проповедта си Варненският и Великопреславски митрополит Йоан с думите:

„Особено сме признателни на Негово Всесветейшество Вартоломей – Архиепископа на Константинопол – Новия Рим и Вселенски патриарх, който с личното си присъствие и с участието си в Опелото на Светейшия наш патриарх Неофит засвидетелства още веднъж нашето единство с Църквата-майка – Константинополската Вселенска патриаршия, чиято първородна дъщеря – светата Българска православна църква, днес отдава последна почит и поклон пред един от своите най-достойни предстоятели“.

Добре е да помним това, когато пак започнат да се разпространяват опорките от северозапад (вече мисля, че са стари като света, едни и същи са от моите студентски години). Една част от тези, които разпространяват пропаганда срещу Вселенската патриаршия не осъзнават разколническите нагласи на другата, осъзната част от пропагандаторите, чиято цел е БПЦ да изгуби това свое първородство за паница леща.

Всъщност на това опело нямаше друг патриарх или предстоятел на поместна църква, освен Вселенският патриарх. Патриарх възглави опелото на нашия патриарх.

Прощавайте за грешките ми към вас! Желая ви спасителен пост, който да ни доведе до по-разумни решения и по-малко страсти!

Източник: Фейсбук