C7a059aacc23543ad41ef8422ae8d6a5

Йордан Георгиев пред Дарик: Борбата за патриаршеския престол е доста сериозна

Борбата за патриаршеския престол е доста сериозна. Това заяви в предаването „Кой говори“ на Дарик радио богословът и главен редактор на Doxologia Infonews Йордан Георгиев. Според него въпросът е как ще се разберат митрополитите – първо за престола на Сливенски митрополит и след това за нов патриарх.

„Има много желаещи за патриаршеския престол, има девет кандидати, а в зависимост от тълкуването на устава на БПЦ, може да се смята и че Неврокопският митрополит Серафим има право да се кандидатира, тъй като навършва 50 години на 4 юли“, обясни Георгиев.

По думите му, още по-разширително тълкуване не само на устава на БПЦ, а и на църковните традиции, може да се смята, че митрополитите Антоний и Киприан също имат право да се кандидатират, въпреки, че не отговарят на условието за навършени 50 години. Според журналиста и историк Горан Благоев обаче при избора на нов патриарх трябва да се следва единствено устава на БПЦ.

„Това е много опасна тенденция – да се вкарат двама или трима митрополити в борбата, 50 години е фиксирана възраст в устава на БПЦ и се надявам този път синода да не си наруши устава“, коментира Благоев.

Източник: Darik.bg