2024 03 13 16 29 09

Проф. Дилян Николчев: Светият синод не спазва действащото канонично право

Светият синод работи с ирелевантен и неиздържан юридически и канонически език и продължава да не спазва Устава на Българската православна църква, действащо канонично право.

Това мнение изрази в интервю за БНР проф. д-р Дилян Николчев, преподавател в Богословския факултет на СУ и специалист по църковно право.

„Светият синод нарушава Устава на БПЦ. В устава е казано, че една епархия не може да стои повече от три месеца овакантена, без канонически митрополит. Какво става с решението от вчера? Нарушаване и на каноните, и на устава“, заяви той.

Синодалната наредба, която предизвика бурни реакции в средите на духовенството, е неприложима с оглед правните разпоредби на Устава на БПЦ, гласи оценката на проф. Николчев.

Съставянето на тази наредба предизвиква голяма почуда, „изсмукано е от пръстите“, смята той.

„По своята природа е манипулативен документ, гласуван от Светия синод.“

„Разпределението на силите, на различните лобита в Светия синод се видя отчетливо“, коментира Дилян Николчев. Според него някои от участниците в протестите пред Светия синод не са знаели защо са там.

„Каква ревизия ще прави Светият синод? И защо чак сега се сеща? Защо ще проверява списъците на избирателите? Това се прави преди това, а не след това“, зададе въпроси проф. Николчев във връзка с избора на нов Сливенски митрополит.

В предаването „Преди всички“ преподавателят посочи още, че има императивни разпоредби за свикването на църковен събор, които също не се съблюдават.

„Църковен събор се проведе 2008 г. Съборът се свиква на всеки 4 години. Направете си сметка. Ако има събор, то трябва сега да се свика. Но възникват много въпроси по отношение на свикването и провеждането на събора. Минало е вече доста време. Ако свикат сега събор, примерно есента, първата сесия би могло да се приеме, че е редовна, но всяка следваща, извънредна сесия, би могла да предизвика съмнения по отношение на взетите решения.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Източник: БНР