431513601 7738451999499408 666264066352357094 N

Протест и контрапротест се проведе пред Синодалната палата на 12 март

Във вторник, 12 март 2024, от около 8:00 ч. сутринта, клирици, епархийски избиратели, миряни и общественици от почти всички епархии на Българската Православна Църква се събраха на протест, организиран от Йордан Георгиев и Александър Ангелов, под надслов „Срещу противоуставните действия на митрополити от Синода на Българската Православна Църква“.

Те протестираха срещу противоуставните действия на митрополити от Синода на Българската Православна Църква, които касираха проведения избор за Сливенски митрополит съгласно разписаната процедура в Устава на БПЦ и срещу създаването на т.нар. „синодална наредба“ по време на избори, чрез която се отнема уставното право на глас на клирици и миряни, като се заменя само с митрополитско право на избор на нови митрополити, игнорирайки правата на клирици и миряни, закрепени и защитени от Устава.

Протестът изиска от Синода следното:

  1. Да отмени акта, с който касира канонично и законово проведените епархийски избори в Сливенска Епархия, при които бяха избрани двама достоизбираеми – Агатополски Епископ Иеротей с 26 гласа и на второ място Константийски Епископ Михаил с 22 гласа.
  2. Да отмени противоуставната „синодална наредба“, чрез която се отнемат права на клирици и миряни при епархийски избори в полза на абсолютни права за митрополитите, които да имат единствени право да гласуват за нови митрополити.
  3. Да проведе честен, публичен и прозрачен избор на нов Сливенски митрополит измежду двамата избрани – Епископ Иеротей с 26 гласа и Епископ Михаил с 22 гласа.
  4. Свикване на Църковен събор, какъвто не е свикван нито през 2012, нито през 2016, нито през 2020, в случая за промяна на Устава така, че правата на клириците и миряните не само да бъдат защитени, но и разширени с оглед предписаното в Свещените Канони и вековната традиция на Църквата, които не дават абсолютна власт на митрополитското тяло (Синода).

По време на протеста, освен горните искания, бяха пяти и църковни песни.

Протестът на тази страна премина мирно, спокойно и цивилизовано.

Успоредно на тях беше разположен и контрапротест на Пловдивска Митрополия, в който участваха само клирици, иподякони, псалти и служители от Пловдивска Митрополия, и който също премина мирно и цивилизовано. Сред контрапротестиращите нямаше миряни, което веднага остави впечатление, че протестът им е по спуснато нареждане, вероятно от Пловдивския Митрополит Николай, който, заедно със сливенските необуздани братя Евгений и Силвестър Янакиеви, са основните двигатели на всички проблеми, свързани с избора за митрополит на най-апетитната епархия.

Това, което контрапротестиращите заявяваха, бе, че „подкрепяме всички решения на Свещения Синод, каквито и да са те“.

Сред участниците в тази страна бяха също протосингелът на Пловдивска Митрополия отец Тодор Хаджиев и духовният надзорник отец Добромир Костов.

Контрапротестиращите носеха еднакви баджове и транспаранти с надпис „Духовенството подкрепяме наредбата на Св. Синод“.

В крайна сметка, към обед, Старозагорският Митрополит Киприан, говорител на Синода, излезе пред вратите на Синодалната палата, за да прочете взетите решения по разискваните от синодалните архиереи точки от дневния им ред, засягащи избора в Сливен.

1. Решение на Св. Синод относно касирането на епархийския избор за Сливенски митрополит, проведен на 18 февруари

Съгласно чл. 89, ал. 2 от Устава на БПЦ – БП касирането на проведения на 18.02.2024 г. епархийски избор за Сливенски митрополит е окончателно.

Против горното решение гласуваха Ловчанският митрополит Гавриил, Неврокопският митрополит Серафим и Видинският митрополит Даниил.

2. Решение на Св. Синод относно Наредбата за избирането на епархийски митрополити

На своето заседание на 12.03.24 г., след проведено гласуване Св. Синод единодушно реши:

Определя, че Наредбата за избор на епархийски митрополити, приета на заседанието на Св. Синод на 24.02.2024 г., прот. № 3 – пълен състав, е неприложима към този момент. Св. Синод определя Наредбата за избор на епархийски митрополити да бъде препратена за разглеждане в следващия Църковен събор.

3. Решение на Св. Синод за провеждането на нов епархийски избор на Сливенски митрополит

На своето заседание на 12.03.24 г. Св. Синод единодушно реши:

Възлага на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, съгласно чл. 89, ал. 3 от УБПЦ – БП, да продължи да управлява Сливенска епархия в качеството си на Наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол и да проведе нов епархийски избор за Сливенски митрополит.

Възлага на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан извършването на пълна финансово-административна ревизия на цялата Сливенска епархия, както и на имотното състояние на поделенията в епархията.

Възлага на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан да извърши пълна проверка на списъците с епархийски избиратели дали съответстват на изискванията, съгласно чл. 102 и чл. 103, във връзка с чл. 142 от УБПЦ – БП.

След прочитане на решенията, контрапротестиращите запляскаха бурно и викаха „Достоин“ и „На многая лета“, неясно защо и за какво.

А протестиращите се срещнаха с Варненския Митрополит Йоан, с когото обсъдиха очи в очи, вкратце, въпроси за избора. Също по време на разговора беше заявена публично силна подкрепа за Агатополския Епископ Иеротей от страна на много клирици и вярващи от Сливенска Епархия, които казаха, че искат Иеротей за свой архиерей. Митрополит Йоан каза, че е логично и разбираемо хората да го искат, тъй като Иеротей е от почти 20 години в епархията, обича хората си, те го обичат, разпознаваем е, извършва какви ли не разнообразни архипастирски дейности и е много грижовен и деен за паството си.

Накрая присъстващите вярващи му връчиха петициите със стотиците подписи, събрани под жалбата на хората в епархията заради касирането на избора, която той обеща да входира в Синода.

Между другото, важно е да се отбележи, че братята Янакиеви застанаха от страната на контрапротестиращите, предавайки по този начин собствената си Сливенска Епархия и своите събратя и миряни.

Публикацията може да претърпи корекции и допълнения.