1a9069bd64cb54d8ffabc5f0976c738c

Опело и погребение на Сливенския Митрополит Йоаникий

EL

Българската православна църква – архиереи, свещеници, монаси и православни християни, духовни чеда и събратя изпратиха в последния му път новопреставилия се Сливенски митрополит Йоаникий.

На 10 януари вечерта в катедралния храм „Св. Димитър Мироточиви“ бе отслужено монашеско опело от Негово Преосвещенство Агатополски епископ Йеротей и свещеници от Сливен. От ранната утрин на 11 януари заупокоен камбанен звън, прощални песнопения и молитва отново събраха духовните чеда и събратя на блаженопочившия митрополит Йоаникий, които се помолиха за него.

Заупокойната св. литургия и опелото на митрополит Йоаникий бяха възглавени от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол. Той бе в съслужение с Техни Високопреосвещенства Великотърновския митрополит Григорий, Ловчански митрополит Гавриил, Неврокопския митрополит Серафим, Русенския митрополит Наум, Старозагорския митрополит Киприан, Врачанския митрополит Григорий, Видинския митрополит Даниил, Доростолския митрополит Яков, Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Браницкия епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, Агатополския епископ Йеротей, Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит духовници от Сливенска епархия, протодякон Александър Нешев, протодякон Деян Коруноски и дякон Ангел Воденичаров.

Духовници и миряни се помолиха отново за Високопреосвещения митрополит – за неговото блажено упокоение в място светло и злачно, където няма нито болка, нито скръб, нито въздишка, но живот безкраен. Песнопенията на заупокойните богослужения бяха изпълнени от духовници, под ръководството на йеромонах Юстин.

В края на отслуженото опело Великотърновски митрополит Григорий се обърна със слово от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП, в което каза: „За нас и за неговите духовни чеда, както и за цялата ни света Православна църква отшествието му от земния живот е тежка загуба. Днес оставаме със спомена за неговата благост, пословичната му любов към Бога и светата Църква и всеотдайността му в делото на Благовестието. Оставаме още и с благодарност и признателност за всичко онова, което той щедро отдаде за полза на Църква и отечество във времето на многолетното си и благоплодно служение като монах, клирик и архипастир. В тези скръбни дни молим Всеблагия Бог да му прости всяко волно и неволно прегрешение, да го приеме при Себе Си, да му въздаде за трудовете и да му дарува вечен покой… Ще го помним винаги като изряден архипастир, високодуховен архиерей, ревнител за единството на Църквата, за духовността и църковната просвета, вглъбен в истините на вярата богослов и преводач на безценни аскетически трудове от богатата съкровищница на светоотеческото наследство, всякога готов с радост да насърчи и подкрепи всяко добро и полезно начинание. Дълголетното му служение като архипастир в Сливенска епархия и плодовете от неговия труд го поставят редом с имената на най-големите архиереи от най-новата история на Православната ни църква – достоен приемник и продължител на делото на именити предшественици“.

Кметът на Сливен Стефан Радев също се обърна със слово, в което, от името на всички свои съграждани, изказа благодарност за възможността да познава и да общува с митрополит Йоаникий, като каза, че името му няма да се забрави в Сливен. Кметът на Бургас Димитър Николов също изказа своето признание към делата на митрополит Йоаникий, като каза, че за бургазлии той оставя светла диря и спомен. 

С литийно шествие до източната страна на катедралния храм бе съпроводено тялото на новопреставилия се митрополит. Там бе извършен трисагий и тялото на митрополит Йоаникий бе положено в гробното място. Със сълзи на очи и заупокойни песнопения стотиците събрали се отдадоха последна почит на един бележит духовен пастир и незабравим архиерей.

Бог да прости митрополит Йоаникий! Вечна и блажена да бъде паметта му! 

Източник: Българска Патриаршия