2 78 1024x683 1

Βουλγαρία: Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Σλίβεν Ιωαννίκιος

BGMKSRB

Σήμερα, 9 Ιανουαρίου 2024, γύρω στις 10:20 π.μ., σε ηλικία 84 ετών, εκοιμήθη εν Κυρίω μετά από μακροχρόνια ασθένεια ο Μητροπολίτης Σλίβεν (Σελίμνου) Ιωαννίκιος. Τα τελευταία χρόνια ο μακαριστός αρχιερεύς είχε περιορίσει δραστικά τις δημόσιες εμφανίσεις του.

Τις επόμενες μέρες η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας θα συνέλθει εκτάκτως, προκειμένου να καθορίσει την ημέρα και την ώρα της Εξοδίου Ακολουθίας και της ταφής του μακαριστού Μητροπολίτη, καθώς και τον Τοποτηρητή της χηρευούσης Μητροπόλεως.

Σύντομη βιογραφική αναφορά

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ιωαννίκιος γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου 1939 (κατά κόσμον Ivan Georgiev Nedelchev) στο χωριό της Επαρχίας Sliven, Pet Mogili (Πέντε Μογκίλες). Το φθινόπωρο του 1953 άρχισε να σπουδάζει στη Θεολογική Σχολή της Σόφιας στη Μονή Cherepish, την οποία αποφοίτησε το 1958. Το 1960 άρχισε να σπουδάζει στη Θεολογική Ακαδημία της Σόφιας. Την 1η Απριλίου 1961 στη Μονή Αγίου Νικολάου του Μάγκλιζ χειροτονήθηκε μοναχός με το όνομα Ιωαννίκιο από τον Μητροπολίτη Στάρα Ζαγοράς Κλήμεντο υπό την πνευματική πρεσβεία του Αρχιμανδρίτη Γερασίμ. Στις 28 Αυγούστου 1961 χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Παζαρτζίκ από τον Επίσκοπο Στέφαν Γκλαβινίτσκι, εφημέριο του Μητροπολίτη Φιλιππούπολης.

Στις 17 Μαρτίου 1963, στο παρεκκλήσι της Θεολογικής Ακαδημίας στη Σόφια «Άγιος Κλήμης Αχρίδος», χειροτονήθηκε ιερομόναχος από τον πρύτανη της ακαδημίας Επίσκοπο Μακαριοπόλεως Νικόλαο. Αποφοίτησε από την ακαδημία το 1964 και πήγε να ειδικευτεί στη Θεολογική Ακαδημία της Μόσχας, όπου έμεινε μέχρι το 1966.

Μετά την επιστροφή του στη Βουλγαρία, την 1η Αυγούστου 1966, διορίστηκε πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Σλίβεν. Στις 24 Νοεμβρίου 1968 προήχθη στο βαθμό του Αρχιμανδρίτη από τον Μητροπολίτη Σλίβεν Νικόδημο στον Καθεδρικό Ναό του Σλίβεν Άγιου Δημητρίου. Στα τέλη του 1968 διορίστηκε πρωτοσυγκλής της Μητροπόλεως Στάρα Ζαγοράς.

Από τον Οκτώβριο του 1970 έως τον Δεκέμβριο του 1971 ειδικεύτηκε στην Παλαιοκαθολική Θεολογική Σχολή στη Βέρνη της Ελβετίας. Μετά την επιστροφή του στη Βουλγαρία, από τον Δεκέμβριο του 1971 έως τις 20 Απριλίου 1975, ήταν πρωτάγαμος της Μητρόπολης Σλίβεν.

Στις 20 Απριλίου 1975 χειροτονήθηκε μέγας επίσκοπος στον Καθεδρικό Ναό «Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι» στη Σόφια και διορίστηκε εφημέριος της Μητρόπολης Σλίβεν, διατηρώντας τη θέση μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 1980. Στις 23 Μαρτίου 1980 εξελέγη, στις 13 Απριλίου 1980 επικυρώθηκε κανονικά και στις 20 Απριλίου ενθρονίστηκε Μητροπολίτης Σλίβεν.

Μετά τον θάνατο του Πατριάρχη Μαξίμου, στις 6 Νοεμβρίου 2012, η ​​ομάδα των μητροπολιτών γύρω από τους Καλλίνικο Βράτσης και Νικόλαο Φιλ/πολεως πρότεινε τον Μητροπολίτη Ιωάννη για τη θέση του αντιπροέδρου της Ιεράς Συνόδου, αλλά εκείνος αρνήθηκε γραπτώς αυτήν την υποψηφιότητα, καθώς και προτάθηκε για πατριάρχη.

Στις 10 Νοεμβρίου 2012, ο ​​Ιωαννίκιος συμμετείχε στην εκλογή του Μητροπολίτη Βάρνας Κυρίλλου και Βελίκι Πρεσλάβσκι ως αντιπροέδρου της Ιεράς Συνόδου και αρνήθηκε να συμμετάσχει στο μετέπειτα μποϊκοτάζ της συνόδου από την ομάδα γύρω από τον Καλλίνικο και τον Νικόλαο. Έτσι, ο Ιωαννίκιος συνέβαλε προσωπικά στην υπέρβαση των αναταραχών στην ηγεσία της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μετά τον θάνατο του πατριάρχη και στην επιτυχή σύγκληση του Πατριαρχικού Εκλογικού Συμβουλίου, το οποίο στις 24 Φεβρουαρίου 2013 εξέλεξε ως νέο πατριάρχη τον Μητροπολίτη Ρούσης Νεόφυτο.