2023 10 04 22 05 38

Патриарх Кирил Гундяев към Патриарх Неофит: Отговорна за затварянето на храма е българската държава. Ще изпратя свой представител

ELENUAPT

Днес на 04 октомври 2023 г., от Отдела за външни църковни отношения на Московската Патриаршия публикуваха прессъобщение във връзка с отговора на Московския Патриарх Кирил Гундяев към Българския Патриарх Неофит на изпратено от последния писмо.

Видно от прессъобщението, Патриарх Кирил отново говори за „врага на човешкия род, който стои зад политическите сили“, изгонили Архимандрит Васиан Змеев. Нито и дума за това, че той е бил шпионин и е създавал обстоятелства, които застрашават националната сигурност на България.

Патриарх Кирил ясно подчертава, че ще изпрати свой представител в София, т.е. поредният руски шпионин в расо, за да продължи да извършва работата на своя предшественик.

От отговора става ясно, че руската църква в София ще отвори врата след като Кирил изпрати своя представител, но в същото време изказва „огромна загриженост“ за това, че вярващите не могат да се поклонят на мощите на Свети Серафим Софийски. От друга страна, Патриарх Кирил обвинява българските власти за затварянето на храма, което е абсурдно, тъй като храмът бе затворен от руското посолство.

Ето и съдържанието на прессъобщението на Московската Патриаршия относно отговора на Кирил Гундяев на писмото, изпратено от Неофит:

Негово Светейшество патриарх Кирил отговори на апела на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за руската църква в София

Във връзка с депортирането от България на предстоятеля на Подворието на Руската Православна Църква в София Архимандрит Васиан (Змеев), както и на секретаря и служителя на Подворието, извършено на 21 септември 2023 г., под претекст за „заплаха за държавната сигурност” дейността на Комплекса е временно преустановена, а храмът – затворен. През следващите дни много православни християни дойдоха да се помолят пред заключените врати на руската църква, жители на българската столица оставиха цветя и бележки на улицата до светинята и протестираха срещу полицейските действия на българските власти.

В обръщението си към Негово Светейшество Московския и на цяла Русия Патриарх Кирил, Негово Светейшество Българският и Софийски Митрополит Неофит изрази загриженост от спирането на литургичния живот в църквата Свети Николай в София.

В отговор на писмото, предстоятелят на Руската Православна Църква отбелязва, че решението на българските власти е безпрецедентно в съвременната история и изразява дълбоко съжаление от използването на унизителни и дискриминационни мерки срещу духовниците с очевидната цел да накърнят приятелските отношения между братските народи и църквите-сестри. Негово Светейшество Патриархът окачестви действията на българските държавни органи като неприятелски и несправедлив акт по отношение на Подворието на Руската Православна Църква, като подчерта постоянната готовност на Московската Патриаршия да продължи да съдейства на представителя на Българския Патриарх в Москва Патриаршески престол в служба в полза на двете църкви и осигуряване на постоянна подкрепа за дейността на Българския църковен комплекс в Москва.

Споделяйки загрижеността на Негово Светейшество Патриарх Неофит от временното спиране на богослуженията и затварянето на храма, изразявайки съчувствие към своите енориаши и благочестиви софиянци, скърбящи поради невъзможността да посетят и да се помолят на гроба на Свети Серафим, Архиепископ Богучарски, Негово Светейшество Патриарх Кирил посочи, че цялата отговорност за спирането на дейността на Подворието се носи от тези, които взеха решението за депортиране на неговия предстоятел и служители.

Предстоятелят на Руската Православна Църква уведоми Негово Светейшество Българския Патриарх и Софийски митрополит, че Свещеният Синод на Московската Патриаршия скоро ще назначи нов предстоятел, за да бъдат отворени вратите на Руското подворие възможно най-скоро. В писмото се съдържа и молба за съдействие на духовника за предстоящата уредба в София.

В заключение на своето послание Негово Светейшество Московският и на цяла Русия Патриарх Кирил изрази увереност, че политическите сили, зад които стои врагът на човешкия род, няма да успеят да разрушат вековните връзки на любов и братство в Христа, които са в основата на сътрудничеството на Руската и Българската православни църкви.

Следете темата тук