Doxologia Infonews4 4

Doxologia Infonews до Софийска градска прокуратура: Относно каноничния статут и богослужението в Руския храм се допитайте до Вселенския Патриарх

На 27 септември 2023 Doxologia Infonews сезира Софийска градска прокуратура във връзка с днешния брифинг на същата относно това, която тя каза, а именно, че смята да отправи допитване до Синода на Българската Православна Църква за предоставяне на документи, свързани със Свещените Канони на Православната Църква, които регулират служението в руския храм в София Свети Николай и други документи от канонично-еклисиологичен характер.

DI информира СГП, че съгласно Свещените Канони на Православната Църква и вековната църковна традиция всякакви спорове между две поместни църкви (две юрисдикции) се разрешават от Вселенската Патриаршия, която от канонична и църковна гледна точка е Майка Църква както на Руската Църква, така и на Българската Църква.

Поради това, от Doxologia Infonews призоваваме Софийската градска прокуратура да изпрати запитване до Вселенската Патриаршия във Фанар, Истанбул, по-конкретно до Вселенския Патриарх Вартоломей, който има каноничното право да отговори на тези въпроси и да даде съответното становище по въпроса, като трета страна, незаинтересована пряко от този спор.

В противен случай, ако отговори се изискват от Българската Православна Църква, следва да се изискват и от Руската Православна Църква, но и в двата случая отговорите ще бъдат с оглед личните интереси на всяка една от тях, а не на канонично-еклисиологичната истина.

Руската Църква в бъдеще би се възползвала от тази ситуация, за да атакува Българската Църква, ако не пред Вселенската Патриаршия, то най-малкото ще настрои няколко поместни църкви-сателити срещу Българската Патриаршия.

Това би предизвикало смущение в Православната Църква и последиците ще бъдат инструментализирани от Кремъл в ущърб не само на България и БПЦ, но като цяло на нашия регион.

От Кремъл и РПЦ имат опит в такива ситуации.

Всичко това може да се избегне, ако СГП се допита до Вселенската Патриаршия, която ще предостави обективен, истинен и справедлив отговор, базиран на Свещените Канони, който отговор няма да може да бъде оспорен от Руската Църква.

Екипът на Doxologia Infonews

Следете темата тук