A04f8a0194b948f3581ebbbc34e0d318 (1)

Прокуратурата разследва законно ли е прехвърлена собствеността на Руската църква

Прокуратурата ще разследва законно ли е прехвърлена собствеността на Руската църква. Това стана ясно по време на брифинг на Софийската градска прокуратура.

В прокуратурата постъпил сигнал от народни представители и от движение „БОЕЦ“ за собствеността на православния храм. Според обвинението този въпрос има два аспекта – единият е правото на собственост като гражданско право, а другият е свързан с каноните на църквата или каноническото право.

Казусът около храма „Св. Николай Чудотворец“, познат още като Руската църква, има два аспекта – правото на собственост, като понятие в гражданското право, и другият е свързан с каноните на църквата или каноническото право, това заявиха на брифинг пред медиите от Софийска градска прокуратура.

„Ние, като прокуратура, ще се запознаем с документите, които са дали право на собственост и издаден акт от нотариус. Ще поискаме и документи относно каноните на нашата църква по отношение на служенето в тази църква и спирането на достъпа на вярващи, които имат своето право да изповядват своята вяра, да остават интимно с бога, още повече, че там се намира и гробът на Свети Серафим, който след обявяването му за светец, прави църквата общодостъпна и обществена сграда“, посочи градският прокурор на София Илиана Кирилова.

„При нас постъпиха два сигнала от ВКС, които са подадени от група народни представители от 49-ото Народно събрание, както и от гражданско сдружение, възложена е проверка на ДАНС, трябва да се установят фактите и обстоятелствата около собствеността и правото на ползване, както на земята като терен, така и на сградата на православния храм. Ще бъдат изискани документи от Агенция по вписванията, Държавния архив, Столична община, както и от Българската православна църква, също ще бъде изискано становище и от Дирекция по вероизповеданията на МС. Ще бъдат снети обяснения и от лица, които могат да изложат факти и обстоятелства, която интересуват самата проверка“, посочи още говорителят на СГП и зам. градския прокурор Христо Кръстев.

Този казус има два аспекта – юридически и канонически, прокуратурата не може да се произнесе кой има право да извършва религиозни обреди в храма, кой следва да го отвори и кога трябва да отвори, Софийска градска прокуратура ще извърши проверка само относно придобиването на собствеността върху парцела и сградата на храма, като ще се установява дали има извършени престъпления във връзка с прехвърлянето на собствеността и с представянето на документите по повод издаването на констативния нотариален акт.

Следете темата тук