51195448063 Aa37fcf2bd O

Руската църква в София е собственост на руското посолство (документи) (ОБНОВЕНА)

Руската църква в София Свети Николай (Руско подворие) е затворена от руското посолство, защото то е собственик на сградата. Затварянето беше обявено лично от Мария Захарова, говорител на външното министерство на Руската Федерация.

В пощата на Doxologia Infonews постъпиха документи, удостоверяващи, че собствеността е придобита през 1997 г. с нотариален акт, издаден от държавния (тогава) нотариус Иван Дахтеров, и копие от кадастралната карта на поземлен имот с идентификатор 68134.100.65 от Службата по геодезия, картография и кадастър-София.

Също така трябва да се отбележи, че от Руската църква не са експулсирани всички служители, а само свещеници, за които има данни за шпионаж. Персоналът, включително този, който се грижи за криптата с гроба на Св. Серафим Соболев, не е експулсиран. Тоест църквата може да фунционира.

Към този момент едната страна в спора доказва, че сградата е собственост на руското посолство. Другата страна обаче, Русенска Митрополия, която очевидно не представлява позицията на Синода на БПЦ с оглед изявлението на говорителя на Синода Старозагорски Митрополит Киприан, не представя никакви писмени доказателства за това, което твърди – че сградата е собственост на Българската Православна Църква. Русенска Митрополия представя само исторически разкази и писания от Църковен вестник, позоваване на протокол от синодално заседание и подобни. Собствеността в една държава обаче се регулира от правото. И едната страна, за да твърди, че даден имот е нейна собственост, то е необходимо да предостави юридически акт, който да доказва или да не доказва нейната собственост.

Очакваме заседанието на Синода на БПЦ, което ще се състои на 3 октомври, за да се разбере какви юридически доказателства Синодът ще представи в своята позиция по този казус, за да докаже или не чия е собствеността на този храм.

Трябва да се уточни, че трябва да се прави ясно разграничение между това чия е юридическата собственост на сградата, и какъв е нейният каноничен статут. Това са две различни неща. Българската Православна Църква в своята позиция трябва да заяви с документи какъв е точно каноничният статут на сградата. Дали тя е под юрисдикцията на Руската Православна Църква с разрешение на Синода на Българската Православна Църква. Или се намира под юрисдикцията на Българската Православна Църква, но назначенията на клириците задължително се съгласуват с Руската Православна Църква.

Една поместна църква може да има представителство в диоцеза на друга поместна църква само и единствено ако има разрешение на църквата-приемник. С изключение от това правило се ползва само Вселенската Патриаршия, която има право да открива свои екзархийски представителства-метоси (подворие) съгласно вековната църковна традиция и предоставените томоси за автокефалии от нея на новите поместни църкви – от Руската православна църква до Украинската православна църква.

След представената информация по-горе, протестиращите, които настояват Руската църква в София да бъде отворена и обвиняват за затварянето ѝ българската държава и църква, е редно да коригират обвиненията си и да ги насочат към Русия и Руската Православна Църква.

Припомняме, че в четвъртък бяха експулсирани със заповед на началника на Държавна агенция „Национална сигурност“ трима служители на Руското подворие – предстоятелят Архимандрит Васиан Змеев, секретарят отец Евгений Павелчук и друг с инициали В.Б.

Те са с наложена забрана за влизане в България за период от 5 години.

Мерките са наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България.

Вследствие на това, Руската Федерация чрез говорителя на нейното външно министерство Мария Захарова обяви: „Древният руски храм, който дълги години е бил място за обща молитва на руснаци и българи, отсега ще бъде затворен.“

ОБНОВЕНО

В интервю за „Россия 24“ Архимандрит Васиан каза, че Русенският Митрополит Наум манипулира и лъже обществеността, като смесва различни понятия и статути относно Руския храм.

„Съвсем наскоро, вчера (24 септември), получих много тревожна новина: един от архиереите на Българската православна църква (Русенски Митрополит Наум – бел.прев.) е заявил, че руската църква – историческата, посолска църква в центъра на София, построена към посолството на Руската империя – е собственост на Българската църква. Това е просто измама: той умишлено смесва понятията „собственост на сградата на храма“ и „юридическо лице, което оперативно управлява собствеността, храма“, каза Архимандрит Васиан, отговаряйки на въпроса какво ще се случи по-нататък с подворието.

Той припомни, че първоначално храмът Свети Николай е построен със средства на Руската империя и император Николай II, и в него винаги е имало руска църковна община.

„Вярно, през 30-те години на миналия век, когато имаше труден период и съветското правителство искаше да направи музей на религията в този храм, там имаше българска общност, но тя не беше собственик на имота, а просто го стопанисваше оперативно.“, добави Васиан.

Следете темата тук