Bd1370c51e727d90310c2badb474deb9

Русия обвини България, че иска да „скъса отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви“

EL

Експулсирането на предстоятеля на Руското подворие в София Архимандрит Васиан Змеев и други служители на подворието беше тема на агресивно изявление на руското посолство в София, направено чрез Фейсбук.

Припомняме, че днес руският посланик Елеонора Митрофанова съобщи, че представители на Руската православна църква „са били повикани в миграционната служба, където им е казано, че представляват заплаха за националната сигурност на България и трябва да напуснат страната днес“. „В същото време те бяха качени в арестантски автомобил и откарани по домовете им, за да могат да си съберат нещата, след това ги откараха до църквата и след това до границата със Сърбия“, каза посланик Митрофанова.

По-долу следва изявлението на посолството на Руската Федерация:

„На 21 септември т.г българските власти предприеха груби, фрапантни действия за експулсиране на настоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан и двама служители на църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“.

Възмутени сме от факта и формата на взетото от българската страна решение. Очевидно е, че сегашното ръководство на България си е поставило задачата да разруши не само обществено-политическите, културните и хуманитарните връзки между нашите държави, но и да скъса отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви и да озлоби руския и българския народи един срещу друг.

Особено показателно е, че тази стъпка беше направена на празника Рождество на Пресвета Богородица – свещен и чист ден за вярващите на Руската православна църква.

!! Подчертаваме, че отговорността за стремглавата деградация на двустранното взаимодействие лежи изцяло върху българската страна.“

Трябва да се отбележи, че Архимандрит Васиан Змеев често се срещаше с висши български духовници.

Следете темата тук