552551034045 A7473f47d1 O

Първа официална реакция на Руската Православна Църква за експулсирането на предстоятеля на нейното подворие в София

ELEN

По-долу следва първата официална реакция на Руската Православна Църква относно експулсирането на предстоятеля на нейното подворие в София Архимандрит Васиан Змеев и негови сътрудници.

Припомняме, че вчера бяха експулсирани със заповед на началника на Държавна агенция „Национална сигурност“ трима служители на Руското подворие – предстоятелят Архимандрит Васиан Змеев, секретарят отец Евгений Павелчук и друг с инициали В.Б.

Те са с наложена забрана за влизане в България за период от 5 години.

Мерките са наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България.

Следва обръщението на Отдела за външни църковни отношения на РПЦ, публикувано във вчерашния ден, 21 септември:

„На 21 септември 2023 г. българските власти принудиха предстоятеля на подворието (представителния храм) на Руската православна църква в София архимандрит Васиан (Змеев), секретаря на подворието протойерей Евгений Павелчук и служител на подворието да напуснат територията на България в рамките на двадесет и четири часа под фалшив претекст, че оставането им в България „представлява заплаха за държавната сигурност на България“.

Руската православна църква протестира най-остро срещу несправедливото изгонване на нейни представители от България. Изгонването на свещеници, чието призвание е служба на Бога и хората и проповядване на мир и братство между народите, е възмутителен акт, продиктуван от русофобски подбуди и желание да се заличат славните страници от общата история на България и Русия.

Руската църква Свети Николай в София, в която се помещава представителството на Руската православна църква, през последните сто години е символ на духовното единство на нашите братски народи. Нейната история е преплетена с най-важните събития от най-новата история на Българската православна църква, включително разрешаването на гръцко-българския разкол и възстановяването на патриаршеството в Българската църква. Енориашите от подворието, сред които има много представители на руската емиграция, имат забележителен принос в българската богословска наука.

В криптата на църквата се намира гробът на бившия подворен настоятел Свети Серафим (Соболев), който е широко почитан както в Българската, така и в Руската църква. Всеки ден голям брой православни християни от София и други градове идват да се поклонят на мощите му. Днешното решение на българските власти демонстрира тяхното неуважение към чувствата на вярващите, на които сега е отказана възможността да посещават гроба му в резултат на прекратяването на дейността на Руското подворие.

Предприетите от българските власти груби мерки на полицейски произвол, насочени към подкопаване на традиционно приятелските отношения между двете сестрински църкви, имат за цел да противопоставят братски народи, които са свързани от обща история и една вяра. Ние твърдо вярваме, че тези, които инициираха тези обидни планове, ще претърпят поражение. Московската и Българската патриаршии ще запазят своята общност, вкоренена във вековете, и никога няма да изневерят на историческата памет на нашите народи.“

Описание на снимката: Отляво надясно Архимандрит Васиан Змеев, предстоятел на Руското подворие в София, Волоколамски Митрополит Антоний Севрюк, председател на Отдела за въшни църковни отношения на Руската Православна Църква, Георги Гергов, почетен консул на Русия в Пловдив, Елеонора Митрофанова, посланик на Русия в София. Всички те гостуват на Пловдивския Митрополит Николай. Снимката е от посещението им на 8 декември 2022 в Митрополитския Храм Света Марина в Пловдив.

Следете темата тук