51195235686 C47d08a2f9 O

Αντίδραση της Ρωσικής Εκκλησίας για την απόφαση των βουλγαρικών αρχών να απελάσουν τον Ρώσο Αρχιμανδρίτη από τη Σόφια

BGEN

Για “ωμή αστυνομική αυθαιρεσία” κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, μετά την απόφαση των βουλγαρικών αρχών να απελάσουν τον επικεφαλής του Μετοχιού της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σοφία, κατηγορώντας τους ότι εξυπηρετούν τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Μόσχας.

Όπως γνωστοποιεί το ΤΕΕΣ, πρόκειται για τον επικεφαλής του μετοχίου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σόφια αρχιμανδρίτη Βάσιαν (Zmeyev), τον γραμματέα του μετοχίου Αρχιερέα Yevgeny Pavelchuk και ένα μέλος του προσωπικού του μετοχίου στην επικράτεια της Βουλγαρίας.

Η ανακοίνωση του ΤΕΕΣ, που έχει εκδοθεί στα αγγλικά και στα ρωσικά, επισημαίνει ότι τα μέτρα αυτά που έλαβαν οι βουλγαρικές αρχές, στοχεύουν “στην υπονόμευση της παραδοσιακά φιλικής σχέσης μεταξύ των δύο αδελφών Εκκλησιών, στην αντιπαράθεση των αδελφικών εθνών, των εθνών που συνδέονται με μια κοινή ιστορία και μια ενιαία πίστη”.

Προσθέτει ακόμη ότι “η εκδίωξη των ιερέων, είναι μια εξωφρενική πράξη που υπαγορεύεται από ρωσοφοβικά κίνητρα και την επιθυμία να διαγραφούν οι ένδοξες σελίδες της κοινής ιστορίας της Βουλγαρίας και της Ρωσίας”.

Εκφράζεται δε από το Πατριαρχείο Μόσχας η πεποίθηση ότι “αυτοί που ξεκίνησαν αυτά τα προσβλητικά σχέδια θα υπομείνουν την ήττα. Τα Πατριαρχεία Μόσχας και Βουλγαρίας θα διατηρήσουν τα κοινά που έχουν, και που είναι ριζωμένα ανά τους αιώνες και δεν θα προδώσουν ποτέ την ιστορική μνήμη των λαών μας”.

Στην ανακοίνωσή του ακόμη το ΤΕΕΣ αναφέρεται στη ρωσική εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Σοφία, η οποία τα τελευταία 100 χρόνια “υπήρξε σύμβολο της πνευματικής ενότητας των αδελφικών μας λαών”.

Επισημαίνει δε ότι στον εν λόγω ναό βρίσκεται ο τάφος του πρώην κοσμήτορα του μετοχίου Αγίου Σεραφείμ (Σομπολέφ), ο οποίος τιμάται από τη Βουλγαρική και τη Ρωσική Εκκλησία. “Η απόφαση των βουλγαρικών αρχών καταδεικνύει την ασέβειά τους για τα αισθήματα των πιστών που έχουν πλέον στερηθεί την ευκαιρία να επισκεφθούν τον τάφο του ως αποτέλεσμα της παύσης των δραστηριοτήτων του ρωσικού μετοχίου”.

Χθες η βουλγαρική υπηρεσία εθνικής ασφάλειας ανακοίνωσε την απέλαση των τριών ανδρών, αναφέροντας μόνο τα αρχικά γράμματα των ονοματεπωνύμων τους και τις εθνικότητές τους. Τους επέβαλε παράλληλα απαγόρευση εισόδου στη χώρα για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι τρεις κατηγορούνται ότι εφάρμοσαν «την υβριδική στρατηγική της Ρωσίας με στόχο να επηρεαστούν οι κοινωνικοπολιτικές διαδικασίες στη Βουλγαρία υπέρ των συμφερόντων» του Κρεμλίνου, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Σε ανάρτηση στο Facebook η ρωσική πρεσβεία τόνισε ότι στους τρεις περιλαμβάνεται και ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σόφια, αρχιμανδρίτης Βάσιαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αρχιμανδρίτης Βάσιαν είχε βρεθεί στην επικαιρότητα (για εξίσου αρνητικούς λόγους) και πριν από λίγες ημέρες, όταν οι αρχές των Σκοπίων του απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, ο Ρώσος κληρικός τον τελευταίο χρόνο συντόνιζε όλες τις πολιτικές της Ορθόδοξης Εκκλησίας της γειτονικής χώρας σε ό,τι αφορά στην εκκλησιαστική της διπλωματία, γεγονός που οδήγησε σε κατάσταση πλήρους στασιμότητας τις σχέσεις της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την πλήρη αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της.

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι σε πρόσφατη συνέντευξή του αποκάλυψε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από φιλικές χώρες, ορισμένοι Μητροπολίτες της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος συνεργάζονται με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωσε την απέλαση τριών Ρώσων διπλωματών, οι οποίοι κατηγορούνται για παραβίαση των διπλωματικών κανόνων, αυξάνοντας σε 14 τον αριθμό των μελών του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στα Σκόπια που έχουν απελαθεί από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το Φεβρουάριο 2022.