1200 Otkrivane Kocho Chestemenski 2023

Знеполският Епископ Арсений заговори за разврат

„Мили деца, за доброто се дръжте“, обърна се Знеполският Епископ Арсений, Викарий на Пловдивския Митрополит Николай, към учениците от пловдивското ОУ „Кочо Честеменски“. Той бе техен гост на откриването на учебната година на 15 септември 2023, заедно с началника на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова и пловдивските синдикални лидери Петранка Калоферова и Цило Нейчев.

Епископ Арсений пожела да се запознае с всяко дете поотделно. Но понеже са толкова много, паралелките от всеки клас му помахаха по ред от първи до седми клас. А най-възторжени бяха мъниците от подготвителната група. Духовникът отслужи Водосвет и благослови всички на старта на учебната година.

„Днес прекрачвате прага на училището, за да седнете на чина, да получавате знания и да се просвещавате“, обърна се владиката към учениците. Той сравни децата и учителите с пъстър венец, в който взаимно се допълват.

„Като познавам трудностите и напрежението в работата му, благоговея пред българския учител. Преподавателите са съвременните будители. Те имат мисията да дават знания и да възпитават. Защото знанието и възпитанието вървят ръка за ръка. Обичайте, уважавайте, почитайте учителя“, заръча духовникът.

„Без знание възпитание, мъдрост и търпение обществото ни ще бъде болно“, предупреди Арсений. Той насърчи децата да следват доброто, за да изградят своя морален облик и той да е техният щит срещу духовното невежество. Духовникът подчерта, че това е грижа на цялото общество.

Арсений, типично в стила на българския православен духовник, говорещ едни и същи завеяни и критикарски приказки на омраза, разделение и апокалипсис, каза: „Живеем в цинизъм и разврат, които ни заливат от билбордовете, телевизията и рекламите. Душите на нашите деца са потънали в тази тиня. Нека да сме бдителни, за да възпитаме вяра и родолюбие.“

Приветстваме словото на Знеполския Епископ Арсений, но бихме го попитали какво би казал за сексуалния разврат и педофилията в Църквата? Нима за нея не може да се говори, а може да се говори за сексуалния разврат в едно светско общество, където е неизбежно да няма разврат. Докато в Църквата е абсолютно недопустимо да има такива неща.

Припомняме, че в същия ден, 15 септември, Пловдивският Митрополит Николай, който е ръководител на Арсений, заговори за морал.

Наблюдатели коментират, че е започнало духовно възраждане и възвисяване в пределите на Пловдивската епархийска църква.

А други се питат кое преобладава повече в Пловдивска Епархия: привиден морал за пред хората, или открит разврат само за избрани.

По-долу може да разгледате снимки от събитието

15 септември 2023 г. - Откриване на учебната година в ОУ "Алеко Константинов", гр. Пловдив